En Sıcak Konular

İngiltere, Brezilya’da öğrenci avına çıktı

24 Ekim 2012 14:28 tsi
Brezilya hükümetinin geçtiğimiz yıl uygulamaya koyduğu ve 101 bin öğrencinin milli bursla yurtdışında üniversite okumasını hedefleyen eğitim projesini değerlendirmek isteyen İngiltere Brezilya'da öğrenci avına çıktı.



Proje kapsamında yürütülen tanıtım ve değerlendirme faaliyetlerine katılan İngiliz yetkililer öğrencilerin İngiltere'yi tercih etmeleri için ülkelerindeki eğitimin avantajlarını anlatıyor. 2015 yılına kadar 10 bin Brezilyalıyı kendi üniversitelerinde eğitmeyi öngören İngiltere hükümeti, projeden ciddi bir gelir bekliyor.

LİSTEDE TÜRKİYE YOK

"Sınırsız Bilim" adı altında yürütülen ve ülkenin yerli teknoloji üretimini artırmayı hedefleyen projeye Brezilya hükümeti yaklaşık 1,6 milyar dolar kaynak ayırdı. Dört yılla sınırlandırılan ve herkesin başvurabildiği programda öğrenciler daha çok gelişmiş ülkelerde okumayı tercih ediyor. Başvuru yapılabilecek ülkeler listesinde Almanya, Avusturalya, Belçika, Kanada, Güney Kore, ABD, İspanya, Fransa, Hollanda, Hindistan, İrlanda, İngiltere, İtalya, Japonya ve Portekiz yer alıyor.

Öğrenci değişim programlarından farklı olarak, öğrenim süresinin tamamında seçilen ülkede olmayı gerektiren projeye ev sahipliği yapacak farklı ülke ortakları aranıyor. Ancak İngiltere'nin 130 üniversiteyle ortak olduğu programa Türkiye'den henüz başvuru yapan üniversite bulunmuyor.

TÜRKİYE'NİN ANLAŞMA YAPMASI GEREKİYOR

Türkiye'den programa ortak olmak isteyen üniversitelerin bu projeden yararlanabilmesi için iki ülke arasında resmi bir eğitim anlaşması yapılması gerektiği belirtiliyor. Proje ile ilgilenen Türk üniversiteleri, Başbakanlık yetkililerinin konudan haberdar edildiğini ancak henüz somut bir adım atılmadığını ifade ediyorlar.

Bu programla aynı zamanda beyin göçünü tersine çevirmeyi hedefleyen Brezilya, yurtdışında araştırma yapan yerli ve yabancı araştırmacıları ülkesine çekmeye çalışıyor. Özel bir araştırma yapan ya da farklı bir beceriye sahip yabancı öğrenciler belirlenen öncelikli alanların seçilmesi şartıyla lisans ya da doktora programlarına burslu olarak kabul ediliyor.



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs