En Sıcak Konular

'Şiddetli yağışlar etkisini artıracak'

24 Ekim 2012 12:18 tsi
Türkiye son günlerde görülen kuvvetli yağışlar etkisini sürdürecek.

Uzmanlar, küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye'de şiddetli yağışların görülmeye devam edeceğini belirtti. Hortumların can yakıcı hale geleceği uyarısı yapıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, ''Küresel ısınmanın etkisiyle oluşan şiddetli yağışlar, Türkiye'de etkisini artırarak görülmeye devam edecek'' dedi.

Şen, fosil yakıtlardan çıkan sera gazlarının dünyanın ortalama sıcaklığını artırdığını söyledi. Dünya sıcaklığının bu yıl 2 derece artığını belirten Şen, sıcaklık artışının bazı bölgelerde iklim değişikliğine neden olduğunu ifade etti.

Küresel ısınmaya dayanan iklim değişikliği etkisinin en fazla görüldüğü ülkelerden birinin Türkiye olduğunu anlatan Şen, ''İklim değişikliğiyle birlikte aşırı yağış, fırtına ve kuraklık ortaya çıkıyor. Türkiye'de kısa sürede yeryüzüne düşen aşırı yağışlardan ve hortumlardan bahseder olduk. Artık olağan hale gelen hortumlar ve yağışlar can yakıcı etkiler ortaya çıkarıyor. Türkiye'de oluşacak hortumlar ileride daha can yakıcı hale gelecek'' diye konuştu.

Şen, yeryüzündeki havanın mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini dile getirerek, ''Marmara Bölgesi'nde Ekim ayı mevsim normalleri sıcaklığı 20 derecedir ama bu ay Marmara'da 25-26 derecenin üzerinde sıcaklıklar oluştu. Sıcak havanın üzerine soğuk hava geldiği zaman kuvvetli yağışlar meydana geliyor. Küresel ısınmanın etkisiyle oluşan şiddetli yağışlar, Türkiye'de etkisini artırarak görülmeye devam edecek'' ifadesini kullandı.

ÇATILARA DİKKAT

Şen, şiddetli yağış ve fırtınaya karşı önlem alınması gerektiğini belirten Şen, Türkiye'deki çatıların şiddetli bir hortuma dayanamayacağını anlattı.

Türkiye'de sel, hortum ve fırtınadan kaynaklanan ölümlerin artığına dikkati çeken Şen, şunları kaydetti:

''Türkiye'deki çatılar yönetmeliğe göre, saatte 36 kilometre hızla esen rüzgara direnebilecek şekilde yapılmıştır. Biz bu sınırı çoktan geçtik. Çatının uçması sadece o apartmana değil, düştüğü yerdeki kişilere de zarar veriyor. Çatılarla ilgili gerekli düzenlemeler yapılarak, fırtınaya karşı önlem almamız gerekiyor.''

aa



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    15,553 µs