En Sıcak Konular

Kosova'da Kurban Bayramı'nın tarihi değişti

23 Ekim 2012 17:29 tsi
Kosova İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı), daha önce 25 Ekim olarak duyurduğu Kurban Bayramı'nın ilk gününü 26 Ekim olarak değiştirdi.

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Kurban Bayramı'nın ilk gününü farklı tarihlerde kutlayacak olması, Balkan ülkelerini de etkiledi. Daha önce Türkiye, Arnavutluk ve Makedonya ile eş zamanlı 25 Ekim tarihi Kurban Bayramı'nın ilk günü olarak belirleyen Kosova İslam Birliği, yaptığı yazılı açıklamayla, bayramın başlangıç tarihinin 26 Ekim Cuma günü olarak değiştirildiğini duyurdu.

Yugoslavya döneminde Makedonya'nın Reis-ul Uleması olarak görev yapan Yakub Selimoski, Balkan ülkelerinin Kurban Bayramı tarihinde anlaşamamasının "Balkan Müslümanlarının bölünmesi" anlamına gelmediğini söyledi.

Makedonya ve Arnavutluk'ta Kurban Bayramı'nın ilk günü Türkiye ile eş zamanlı olarak 25 Ekimde, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ ve Kosova'daki Müslümanlar ise Kurban Bayramı'nın ilk gününü 26 Ekim Cuma günü kutlayacak.

Bosna-Hersek'ten destek

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in dini günlerde birliktelik sağlanması amacıyla "ortak takvim" oluşturulmasına yönelik çağrısına Bosna-Hersek'ten destek geldi.

Bosna-Hersek'te 23 Eylül 2012 tarihinde düzenlenen seçimlede Reis-ul Ulema seçilen ve önümüzdeki ay bu görevi devralacak olan Tuzla Müftüsü Hüseyin Kavazoviç, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e "Müslümanlar için ortak takvim" önerisiyle ilgili mektup gönderdi.
Mektubunda, soykırım anılarını halen silememiş olan Boşnak Müslümanların, Kurban Bayramı'nın Balkan ve Avrupa ülkelerinde farklı tarihlerde kutlanmasından dolayı huzursuz olduğunu belirten Kavazoviç, bu mektubun Bosna-Hersek'in, Diyanet İşleri Başkanlığı'na duyduğu saygı ve Türk halkına karşı hissettiği sevgiyi de ifade ettiğini vurguladı.

AA



Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,691 µs