En Sıcak Konular

Gürsel Tekin'den valilik kararına tepki

23 Ekim 2012 17:17 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, düzenlediği basın toplantısından gündeme ilişkin konulardan AK Parti'yi eleştirdi...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın , 29 Ekim'deki Cumhuriyet yürüyüşü tartışmalarına ilişkin olarak, "CHP örgütü, katılmak isteyen tüm diğer siyasal partilere de açık olacak şekilde halkla birlikte Cumhuriyetinin kuruluşunu görkemli bir şekilde kutlayacaktır. Bunun için herhangi bir merciden izin almayız. Bunun için yasaklamaya yönelik herhangi bir genelge olursa da açıkça söylüyorum yırtar atarız" dedi.

Günaydın, parti genel merkezinde Büyükşehir Belediye Kanun Tasarısına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Görüşmeleri TBMM İçişleri Komisyonu'nda tamamlanan tasarı ile 2 bin 950 belediyeden bin 582'sinin "dayatmacı bir anlayışla" kapatmasının öngörüldüğünü belirten Günaydın, ulusal mevzuata göre ise, belediye kurulması, birleşmesi ve ayrılması durumlarında nasıl halkoylaması yapılacağının düzenlendiğini kaydetti.

AK PARTİ HALKIN İRADESİNİ HİÇE SAYIYOR

Günaydın, "Buna karşılık Türkiye'deki her iki belediyeden birini kapatma yoluyla yerel yönetim reformu yaptığını iddia eden AKP Hükümeti, halkın iradesini hiçe saymaktadır" dedi. CHP'nin ise bu açık hukuk ihlalini deşifre etmek ve halkın iradesini ortaya çıkarmak için 14 Ekim ve 21 Ekim tarihlerinde çok sayıda belde belediyesinde, diğer partilerin yöneticilerinin sandık kurulu üyesi oldukları yerel referandumlar yaptıklarını belirten Günaydın, 21 Ekim'de yapılan referandum sonuçlarını paylaştı.

AK PARTİ DAYATMACI ANLAYIŞTAN VAZGEÇMELİ

Buna göre, 265 beldede yapılan referandumda toplam 176 bin 148 yurttaşın oy kullandığını, seçmenlerden 169 bin 940'ının 'Belediyem kapatılmasın', 5 bin 825 kişinin de 'Belediyem kapatılsın' şeklinde oy kullandığını kaydeden Günaydın, 14 ve 21 Ekim'de oy kullanılan toplam 363 beldedeki parti dağılımı hakkında da bilgi verdi. Günaydın, bunların 151'inin CHP'li, 127'sinin AKP'li 40'ının da MHP'li belde belediyesi olduğunu belirterek, "Görüldüğü gibi parti bağlığına bakılmaksızın, yurttaşlarımız belde belediyelerinin kapatılmaması yönünde irade göstermektedir. AKP'yi bu dayatmacı anlayıştan vazgeçmeye ve halkın irade ve istemlerine uygun bir tutum geliştirmeye davet ediyoruz" dedi.

Günaydın, AKP Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel'in CHP'nin referandumlarını "Çadır tiyatrosu"na benzettiği sözlerine de belgelerle yanıt verdi. Basın mensuplarına CHP, MHP ve AKP'li belde başkanlarının da imzalarının bulunduğu referandum tutanaklarını gösteren Günaydın, şöyle konuştu:

"300 bin kişinin herhangi bir siyasal parti ayrımı gözetmeksizin sandığa gittiği ve yüzde 96-97'sinin 'belediyem kapatılmasın' diye oy kullandığı bir referandum sürecini 'çadır tiyatrosu' olarak tanımlamak, tanımlayan kişinin demokrasiden ne ölçüde nasip almadığının temel bir göstergesidir."

Günaydın tasarının TBMM Genel Kurula geldiğinde kendilerinin bu referandum sonuçlarını tüm siyasal partilerin genel başkanlıklarına ve meclis başkalığına göndereceklerini de kaydetti.

O GENELGEYİ YIRTAR ATARIZ

Günaydın, gazetecilerin 29 Ekim'deki Cumhuriyet yürüyüşü tartışmalarına ilişkin soruları üzerine ise Anayasanın ilgili hükümlerinin herhangi bir demokratik yürüyüşün yapılması için bir yerden izin alınmasını gerekli kılmadığını söyledi.

Günaydın, "Hangi bakanlık, hangi vilayet 'ben bunu yasaklıyorum' diyebilir? Türkiye'de CHP örgütü, katılmak isteyen tüm diğer siyasal partilere de açık olacak şekilde halkla birlikte Cumhuriyetinin kuruluşunu görkemli bir şekilde kutlayacaktır. Bunun için herhangi bir merciden izin almayız. Bunun için yasaklamaya yönelik herhangi bir genelge olursa da açıkça söylüyorum yırtar atarız" dedi.

Günaydın, Türkiye'nin cumhuriyetini kuran iradesini güçlü bir şekilde devam ettirdiğini ifade ederken, "Halk cumhuriyeti nasıl isterse, ne zaman isterse o şeklide kutlar. Buna yönelik tüm bahane ve mazeretleri cumhuriyet karşıtlığı olarak tanımlarız ve gerekli cevapları eksiksiz veririz. Bunu bir kez daha tüm Türkiye'ye göstereceğiz" dedi.

TOP ARTIK AK PARTİ'DE

Günaydın, erken yerel seçimlere ilişkin bir soru üzerine ise, tarih konusunu yaz koşullarına bağlamanın bir anlamı olmadığını belirterek, AKP ile yaptıkları görüşemeye atıfta bulundu. AKP'nin bu görüşmede hiçbir tarih vermediğini, CHP'nin de hiçbir pazarlık yapmadığını söyleyen Günaydın, "Biz onlara 'dayatmacı anlayışınız sürerse uzlaşma tesis edemezsiniz' dedik. Dolayısıyla top AKP kampındadır. AKP durumunu değerlendirerek, dayatmacı anlayıştan vazgeçip kamu yararı için hep beraber karar alma süreçlerini işletir ise birlikte oturup her şeyi konuşabiliriz. Aksi takdirde samimi olmayan uzlaşı arayışının çok zor alacaktır" diye konuştu.

internet haber



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,087 µs