En Sıcak Konular

Tarihi dava dosyaları yanıp kül ediliyor

23 Ekim 2012 14:35 tsi
Yerel mahkemelerdeki dava dosyalarının 30 yılda bir adliyelerin kalorifer kazanlarında ısınma amaçlı yakıldığı belirtildi.

Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Abdullah Bay, tarihçiler için büyük önem taşıyan daha dosyalarının, tarih açısından taşıdığı büyük önemin farkında olunmadan 30 yılda bir yakıldığını belirtti.

Bay, yaptığı araştırmada imha tarihi gelen dosyaların ısınma amaçlı yakıldığını tespit ettiğini de belirterek, “Türkiye'de Adalet Bakanlığı'na bağılı yerel arşivlere ait yerel mahkeme kayıtları, tarihçiler için büyük önem taşıyan bu arşivler 30 senede bir mutat olarak yakılmaktadır. Yargı kararları bir deftere tek cümle ile kayıt edilmekte daha sonra 30 yılda bir bu şahsi dava dosyaları yakılmaktadır. Bu şahsi dava dosyalarında hakimleri ilgilendirecek fazla bilgi olmasa da ileride tarihçiler açısından mühim kaynak değeri olabilecek bilgiler bulunmaktadır. Örneğin boşanma davalarını ilgilendiren tarihe ışık tutabilecek bilgiler 30 yılda bir yakılan dava dosyaları ile birlikte tamamen yok olmaktadır. Konunun üzerinde durduğumuz şu anda bile önemi tartışılmaz olan bu belgelerin ihale ile imhası yapılıyor olabilir. Geçmişe dönük imha edilenler artık elimizden çıktı. Elde kalan dosyaları kurtarabilirsek daha sonraki tarihçilerimize zengin birer kaynak bırakmış oluruz. Bu dosyalar yakıldığında elimizde sadece karar kalıyor. Dosyaların içeriği hakkında tarihsel bir araştırma yapma imkanımız olmuyor“ dedi.

Doç. Dr.Abdullah Bay, yakılan dosyalar için yapılabilecek bir şey kalmadığını ancak kalan dosyaların mutlaka kurtarılması gerektiğini belirterek, “2006 yılından bu yana uygulanan UYAP sistemi kapsamında kararlar ve dosya bilgileri dijital ortama aktarılıyor. Bundan önceki tarihlere ait dosyalarda imha edilmeden önce ihale yolu ile dijital ortama aktarılabilir. Bu şekilde bu arşivlerimizi kurtarabiliriz” diye konuştu.

Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,842 µs