iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Namlular boşuna çevrilmemiş!

23 Ekim 2012 08:39 tsi
Namlular boşuna çevrilmemiş! Tahran-Bağdat ittifakı, Ankara'yı yeni bir kulvara itebilir! iyibilgi özel

AK Parti, 4. Olağan Büyük Kongresi'ne Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin katılımıyla birlikte iyibilgi olarak Ankara-Erbil ve Bağdat ilişklerinde önemli bazı gelişmeler olduğunu gözlemlemiştik. Bunlardan birincisi Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Suriye konusunda devreye girmesi; ikincisi de Tahran yönetiminin, Ankara'nın Kuzey Irak politikalarını bir gölge gibi yakından takip etmesi idi.Ankara'nın hassasiyetle üzerinde durduğu ana konu, PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD'nin Kobani ilçesinde yönetimi ele geçirmesi ve Kürtlerin bu bölgede ciddi bir silahlanma çabasına girmesi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır boyunda gerçekleştirdiği son tatbikatta söz konusu hassasiyet gayet açık ve sert bir şekilde gösterildi. Ankara'nın Erbil üzerinden başlattığı diplomatik hamlenin Tahran yansıması az da olsa bilinirken, son zamanlarda hem Ankara hem de Erbil'le arası pek iyi olmayan Bağdat yönetiminin bu gelişmeleri nasıl değerlendirdiği şimdiye kadar en önemli bilinmeyenlerden biriydi. Nihayet bu sorunun cevabı da bugün itibariyle ortaya çıktı. Haber ajanslarına düşen bilgiye göre:

"Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden üst düzey bir heyetle bir araya gelerek, 'iki hükümet arasındaki sorunların çözümü için diyalog masasına oturma konusunda' anlaşmaya vardığı bildirildi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, ''tarafların, mevcut sorunların çözümü için hemen harekete geçilmesi gerektiği üzerinde anlaşma sağladıkları'' ifade edildi. Açıklamada, ''Irak'ın menfaatinin her şeyin üstünde tutulması'' çağrısı yapılırken, tarafların ancak ''güçlü bir Irak'ın varlığıyla ayakta kalabileceği'' belirtildi."

Bağdat'ın söz konusu hamlesi, İran'ın Kuzey Irak çıkarmasının hemen sonrasına denk gelmesi, tesadüf değil.

Bundan sonra, Ankara'nın Kuzey Suriye konusundaki hassasiyeti daha farklı bir kulvara geçebilir. Şimdiye kadar diplomasi kartını oynamayı sürdüren Ankara, Kuzey Suriye konusunda daha farklı 'çözüm' arayışına girebilir.

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 3,103 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs