En Sıcak Konular

Irak'taki Türk hacı adaylarının yolculuğu sürüyor

22 Ekim 2012 23:11 tsi
Irak vizesi almadıkları gerekçesiyle Suudi Arabistan sınırından geri çevrilen ve 2 gün Irak'ın kuzeyinde bekletildikten sonra vize alabilen yaklaşık 3 bin Türk hacı adayı Suudi Arabistan-Irak sınırına doğru gidiyor.

Musul şehrinde Irak güvenlik güçleri tarafından önleri kesilip bekletildikten sonra dün sabah yola çıkan yaklaşık 3 bin Türk hacı adayını taşıyan 240 otobüsten oluşan kafilenin bir kısmı Bağdat'ın 110 kilometre güneyindeki Kerbela şehrine ulaştı. Bir diğer kafilenin ise Suudi Arabistan-Irak sınırındaki Ar'ar Sınır Kapısı'na varmak üzere olduğu belirtildi.

Türk hacı kafilesi, yollarda 1, 2, 5 ve 30 kilometre aralıklarla bulunan kontrol noktalarındaki vize, evrak kontrolleri sebebiyle Tikrit ve Kerbela şehirleri arasındaki 285 kilometrelik yolu 19 saatte alabildi.

Türk hacı kafilesini taşıyan firmaların yetkilileri, AA muhabirine çektikleri sıkıntıyı ve sebeplerini anlattı.

Firma sorumlularından İhsan Güneş, Suudi Arabistan vizesini aldıktan sonra Gaziantep'teki Irak Başkonsolosluğu'na başvurduklarını, Kürt yönetiminin denetimindeki Halil İbrahim Gümrük Kapısı'nda pasaportlarına vurulacak mühürle 72 saat içerisinde Irak'tan transit geçiş yapılabileceğini, Irak üzerinden ister Suudi Arabistan'a ister Ürdün'e her yere gidilebileceğinin kendilerine söylendiğini belirtti.

Irak'a giriş yapan ilk kafileden birkaç otobüsün Ürdün'e geçtiğini dile getiren Güneş, şunları söyledi:

''Irak'a ilk giriş yapan 20 otobüslük konvoyun içindeydik. Tikrit, Samarra, Felluce üzerinden Ar'ar'a gittik. Kerbela üzerinden gidenlerden önce yetiştik. Ar'ar'a vardığımızda gümrük kapısının 14 Ekim'de kapandığını söylediler. Orada bir gece konakladık. Bizimle ilgilendiler. Sabah güvenlik güçleri eşliğinde Ürdün-Irak sınırındaki Traybil'e ulaşana kadar 70 kontrol noktasından geçtik. Traybil'e 30 kilometre kala askerler bizi durdurdu. Önümüzdeki 3 araç Ürdün'e geçti. Bizi ise geri çevirdiler. Habur'a geri gittik. Orada Irak vizesini bekledik. Vizelerimiz geldikten sonra iznin gelmesini beklememizi istediler. İzin geldikten sonra Musul'dan dün sabah 11'de yola çıktık. Tikrit önüne geldiğimizde yine beklettiler. Vize kontrolü yaptılar. Kafilede bulunan 240 otobüsten 90'ı boştu. Aramızda kasap ve hacı adayları vardı. Bunlar önümüzdeler, kimi Kerbela'ya yetişti, kimisi de Ar'ar'a varmak üzere. Ar'ar kapısında ne olacağını bilemiyoruz. Asker ve polislere niçin beklettiklerini sorduğumuzda, Vizemizin olmadığını ve pasaporttaki mührün sadece Kürt bölgesinde geçerli olduğunu söylediler.''

Güneş, 16 Ekim'den beri Irak içinde dolandıkları için büyük eziyet gördüklerini ve Irak güvenlik güçlerinin kendilerine kötü muamelede bulunmadığını kaydetti.

Hacı adaylarından ve otobüs işletmecisi Ahmed Yıldız, Irak'ın içinde fazla dolanmaktan dolayı çok zarar gördüklerini, her bir otobüsün bin 200 dolarlık mazot yaktığını, şoförlerin parasının bittiğini ve onlara yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kontrol noktalarında bekletilmekten çok yorulduklarını ve büyük zaman kaybı yaşadıklarını ifade eden Yıldız, ''Bir güvenlik biriminin kontrolündeki bölgeden başka bir güvenlik birimin kontrolündeki başka bir bölgeye geçişlerde kafilenin teslimi 5, bazen 6 bazen de 9 saat sürüyordu. Biz, zamanında yetişemeyeceğimiz için geri döneceğiz. Bizim, otobüsleri 3 gün öncesinden Suudi Arabistan'da teslim etmiş olmamız gerekirdi. Şansımızı yitirdik'' diye konuştu.

Bu arada, Irak içinde vize sebebiyle sıkıntı yaşayan ve geç kalan hac kafilesi, Suudi Arabistan'ın Ar'ar Gümrük Kapısı'nı açmama ihtimaliyle karşılaşabileceği belirtildi.

aa


Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs