En Sıcak Konular

Görmez'den ''takvim'' sitemi

22 Ekim 2012 17:56 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kurban Bayramı'nın bazı İslam ülkelerinde farklı tarihlerde kutlanacak olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi, İslam dünyasına çağrıda bulundu.

Mekke'deki Diyanet Hac Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bu yıl Avrupa'dan gelenlerle birlikte 84 bin Türk vatandaşının hac ibadetini gerçekleştirmek üzere kutsal topraklarda olduğunu bildirdi.
 
Geçmişte bazı dönemlerde yaşandığı gibi bu yıl Türkiye'nin Suudi Arabistan'dan bir gün önce Kurban Bayramı'nı kutlayacağını hatırlatan Görmez, ''Biz Arafat'ta iken Türkiye'de kardeşlerimiz bayram yapmış olacaklar. Bu hakikaten son derece üzücü. Bütün İslam dünyası için çok üzücü olan bir durum. Bugüne kadar 'takvimde birlik' gerçekleştirememiş olmak, bayramlara dahi birlikte girememek, bayram sevinçlerini dahi birlikte paylaşamamak biz Müslümanlar için son derece büyük bir eksiklik'' dedi.
 
Suudi Arabistan'ın Zilhicce ayının başlangıcı ile Kurban Bayramı tarihini ilan etmesinin ardından Din İşleri Yüksek Kurulu ve Kandilli Rasathanesi yönetimi iki önemli toplantı gerçekleştirdiğini belirten Görmez, ortaya çıkan sonucun yeniden değerlendirildiğini söyledi.
 
Görmez, ''Bu toplantılarımızda bizim yanlış yaptığımıza dair en küçük bir işaret ve ima görseydim bayramları ilan etme yetkisi kanunen Kandilli Rasathanesi'ne verildiği halde Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulumuzla birlikte bunu halkımızla paylaşmaktan hiç çekinmezdik'' diye konuştu.
 
Tespit edebiliyoruz
 
Dini günlerin belirlenmesinde ilmi olarak asırlık bilgi ve birikimlerin büyük bir hassasiyetle kullanıldığını kaydeden Görmez, sözlerine şöyle devam etti:

''Dünyadaki bütün uzay ve astronomi bilgileri ile ayın ve güneşin hareket hesaplarının matematiksel olarak tespit edildikten sonra insanların dağlarda tepelerde ellerini alınlarına koyarak hilal arayarak, takvim birliği sağlamamız mümkün değil. Eğer bir takvim birliğinden söz ediyorsak bu yolla mümkün değil.''

Kur'an-ı Kerim'deki ''Güneş ve ay belli bir hesap içerisinde hareket ederler'' ayetini hatırlatan Prof. Dr. Görmez, ''Eğer biz Müslümanlar bu hesabı 14 asırdır tespit edememişsek, bu bizim için en büyük ayıp olur. Bu hesabı artık insanlık tespit etmiştir. Hepimiz bunu tespit edebiliyoruz'' dedi.
 
Takvim birliğinde ısrarcıyız
 
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 1979 ylında İslam dünyasını bu konuda İstanbul'da topladığını ve ''Dünyanın herhangi bir noktasında hilal görüldüğü zaman eğer bizim coğrafyamızda imsak girmemişse o takdirde biz ertesi gün o ayın hicri ay başlangıcına birlikte girmiş oluruz'' kararı alındığını anımsatan Görmez, ''Üzülerek belirteyim ki bu karardan vazgeçilmiştir. Bu karara uyulmamıştır. Biz Türkiye olarak bu kararda gelecekte de takvim birliğinin sağlanması için ısrarcıyız'' dedi.
 
İslam dünyasına çağrı
 
Bu konunun İslam ülkeleri arasında ihtilafa neden olduğunu ve hatta aynı evde yaşayan kardeşler arasında bile ''Türkiye'ye göre mi yoksa Suudi Arabistan'a göre mi hareket edelim'' şeklinde bir fitne unsuru olarak girdiğini aktaran Görmez, ''Biz 1979'da alınan kararı uygulamak istiyoruz ve diyoruz ki: Bir takvim birliği olmalı'' diyerek İslam dünyasına çağrıda bulundu.

''Türkiye'de bayramın kutlandığı gün Diyanet İşleri Başkanının Arafat'a çıkacak olmasının'' tartışıldığını kaydeden Prof. Dr. Mehmet Görmez, fıkıha göre ''farklı bölgelerdeki hilalin doğuşunun kendi coğrafyasında görülmesini'' esas alan kural olduğunu ifade ederek, buna göre ortaya çıkan her iki yaklaşımın da doğru olduğunu vurguladı.
 
Daha büyük doğruda ısrarcıyız
 
''Ama biz daha büyük doğruda ısrarcıyız'' diyen Prof. Dr. Görmez, bütün İslam dünyasının aynı gün bayram yapması ve aynı sevinci paylaşması gerektiğine dikkati çekti.

aa


Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,454 µs