En Sıcak Konular

'İşkencecileri dinledik sıra soruşturmaya gelmeli'

22 Ekim 2012 16:54 tsi
Darbe Komisyonu Refet Küçüktiryaki ile Raci Tetik'i dinledi. Sırrı Süreyya Önder işkencecisi Tetik ile yaptığı görüşmeyi ve komisyonun işleyişini değerlendirdi.

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu 12 Eylül döneminin Emniyet Genel Müdürü Refet Küçüktiryaki ile Mamak Cezaevi'nin eski müdürü emekli albay Raci Tetik'i dinledi. Görüşmeye MHP'den Atilla Kaya ve BDP'den Sırrı Süreyya Önder katıldı.

Komisyon, Küçüktiryaki'yi Dolmabahçe Sarayı'ndaki yönetim binasında dinlerken, Önder'in de işkencecisi olan Tetik ile görüşme GATA'ya bağlı huzurevinde gerçekleşti.

ÖNDER: HAKİKAT VE ADALET KOMİSYONUNA DÖNÜŞMELİ

1981-1985 arasında Tetik'in müdürü olduğu Mamak Cezaevi'nde kalan Önder, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun faydalı olabilmesi için adalet ve hakikat komisyonu gibi işlemesi gerektiğine dikkat çekti.

"Bu komisyon bir hakikat komisyonu sürecine evirilmezse çok faydalı olacağını düşünmüyorum. Şu an 28 Şubat Komisyonu etkili çalışıyor ama 12 Eylül Komisyonu'nun aynı etkiyle çalıştığı söylenemez.

"Tabiki bir araştırma dinlemeyi de içeren bir süreçtir. Ancak bu daha sonra soruşturma komisyonuna dönüşmeli ve giderek bir adalet ve hakikat komisyonu işlevi görmeli."

Kendisine yapılan işkencenin öne çıkartılmasının değil binlerce kişiye yapılan işkencenin görünür kılınması gerektiğini söyleyen Önder, "Ben işkence hikayelerinin kişisel anlatılmasından yana değilim. Medya olayın bu tarafına yoğunlaşıyor ama bu çirkin bir şey. Orada binlerce insana yapılan şeyi gündeme getirmek lazım. Kişisel hikayelere yoğunlaşınca, diğerleri gözden kaçıyor" dedi.

TETİK: MİLLETVEKİLİ DEĞİL, HALKTAN BİRİ GİBİ GİYİNMİŞSİN!

Önder, Tetik'in görüşmeye "Beni 'O kılıksız olana dikkat et, o hem Mamak'ta yatmış hem de Apo'nun vekilidir. Seni sıkıştırıp kızdıracaktır. Kısa cevaplar ver, lafı uzatma', diye uyarmışlardı" diyerek başladığını, ardından da "Zaten adam olsan diğer insanlar gibi giyinirdin. Bak kravatın bile yok. Halktan biri gibi giyinmişsin. Üstelik bıyıklarından da belli" dediğini anlattı.

Tetik'e hakaretlerinden dolayı dava açacağını söyleyen Önder, işkencede öldürülen İlhan Erdost ile Mustafa Yalçın'ı sorduğunu ancak cevap alamadığını söyledi.

Tetik'in komisyona anlattıklarından satırbaşları şöyle:

* Yeni gelen teğmenlere içki içirip sarhoş ederek türkü söylettiğini ve söylediği türkülere göre sağcı mı solcu mu olduğunu anlayarak tedbir aldığını ve devletçilikten başka hiçbir eğilime izin vermediğini anlattı.

* Tedavi için kendisine 'östrojen' verildiğini söyleyip komisyon başkanı Nimet Baş'ı işaret ederek "Sizin gibiyim" dedi.

* Önder'in "Ata'nın Türk ordusuna değişmeyen mesajını hatırlıyor musunuz?" sorusuna Tetik "Hatırlamıyorum" diyerek cevaplayınca, Önder bu mesajı dayak zoruyla her gün okuttuklarını söyledi. Tetik, "Bravo, iyi aklınızda kalmış" dedi.

* Tetik, ailesini Erzincan depreminde kaybettiğini ve devletin kendisini önce Darüşşafaka'ya, sonra da askeri okula aldığını, bu yüzden sağcı-solcu demeden devlete karşı gelen herkesi disipline sokmak istediğini söyledi.

KÜÇÜKTİRYAKİ: İŞKENCE VE 'İNTİHARLARI' HATIRLAMIYORUM

İşkence yaptığını reddeden Küçüktiryaki, ''Ne bir kişiye tokat attım ne de bir kişiye 'tokat atın' dedim'' dedi.

Önder'in 12 Eylül döneminde Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde sanıkların intihar etmesi ve işkence olaylarıyla ilgili sorusuna ise ''Böyle bir şey varsa ya benden öncedir ya benden sonradır. Yetki ve salahiyet tamamen sıkıyönetim komutanlarındaydı. Bize bir şey intikal etmezdi. O kadar karışık bir devre ki bize hiç böyle şeyler ulaşmadı'' diye cevap verdi. 12 Eylül'de Emniyet'te işkence yapmakla görevli bir birim olmadığını söylerken, bir çok soruya "hatırlamıyorum" diye cevapladı.

Küçüktiryaki, görüşmenin ardından Dolmabahçe Sarayı'ndan ayrılırken basın mensuplarını sorularını yanıtsız bıraktı. (Bianet)



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs