En Sıcak Konular

Kurbanına eziyet edenler yandı

22 Ekim 2012 16:52 tsi
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala tedbirler son derece hassas bir şekilde alınıyor. Her yıl görülmeye alışılan çirkin görüntülerin tekrar etmemesi için başta Bakanlar Kurulu olmak üzere yetkililer tüm esesları belirledi. Özellikle kurbanına eziyet ed

Bursa Valisi Şahabettin Harput, yayınladığı yazılı basın açıklamasın ile kurban kesim hizmetlerinin hangi eseslara bağlandığını belirtti. 25-28 Ekim tarihleri arasında idrak edilecek olan Kurban Bayramı sırasında, kurban kesim hizmetlerinin hangi esaslar dahilinde yürütüleceğinin Bakanlar Kurulu'nun kararı ile düzenlendiğine dikkat çeken Harput, söz konusu tebliğ gereğince Bursa Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun da bazı kararlar aldığını anlattı.

Valisi Şahabettin Harput, söz konusu tebliğe ve alınan kararlara uyulmaması halinde yaptırım uygulanacağına dikkat çekerken, alınan kararlara uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağına dikkat çekti.

 AYKIRI HAREKET EDENLERE HAYVAN BAŞINA 813 TL CEZA

Alınan kararlara göre, Kurban Bayramı'nda kurban ihizmetleri şu esaslara göre yapılacak:

-Çevre Kanunu'nda yer alan hususlara aykırı hareket edenlere cezai işlem uygulanacak.
-Hayvanları Koruma Kanunu'na göre; hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde ve hijyenik kurallara uyularak usulüne göre yapılır.


-Hayvanların kesilmesi ehliyetli kişilerce yapılmalı. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 813 TL idari para cezası uygulanacak.


-Kurban hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere, hayvan başına 2 bin 37 TL idari para cezası uygulanacak.
-Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara 406 TL idari para cezası uygulanacak.

Kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara 406 TL para cezası uygulanacak. Buna göre, belirlenen cezai işlemler ise İçişleri (Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı), Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik bakanlıkları ile belediye ekiplerince uygulanacak.

Yine bayram öncesi hayvan hareketleri ve hazırlıklarından, kesim esasları ve sonrası yapılacak işlemlere kadar, bütün safhalar ayrıntılı olarak belirlenmiş olup, bunlara uymayanlara ise Hayvanları Koruma Kanunu'na göre 406 TL’den başlayan idari para cezaları uygulanacak. Vali Şahabettin Harput, vatandaşın Kurban Bayramı'nı huzur içinde geçirmesi için yetkilileri duyarlı olmaya davet ederken, kurban keseceklerden de bu kurallara uymalarını istedi.

cihan



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,248 µs