En Sıcak Konular

Ottoway: Suriye'ye askeri müdahale çok zor bir ihtimal

22 Ekim 2012 15:58 tsi
İngiltere Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Richard Ottoway, ağır silahlar ve geniş savunma gücüne sahip Suriye’ye askeri bir operasyon yapmanın kolay olmadığını belirtti. Ottoway, “Suriye’ye müdahale etmek büyük bir askeri operasyonu g

Meclisteki makam odasında Cihan Haber Ajansı’na(Cihan)özel mülakat veren Ottoway, gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu.


Ottoway, Suriye’ye müdahale konusunda uluslararası kamuoyunun hala bir konsensüse varamadığına dikkat çekerek, “BM kararı olmaksızın Suriye’ye askeri bir müdahale yapmanın doğru olacağını düşünmüyorum. Rusya ve Çin veto etmeye devam ettikçe de BM kararı imkansız gibi görünüyor.” diye konuştu.

Öte yandan Suriye’nin Libya’ya benzemediğinin altını çizen İngiliz siyasetçi, “Esed rejimi, ağır silahlara ve geniş savunma gücüne sahip. Bu sebeple Suriye’ye müdahale etmek büyük bir askeri operasyonu gerektirir ki şu anda gerek ekonomik gerekse politik olarak uygulanabilir değil.” yorumunda bulundu.

AKÇAKALE TOP ATIŞINI KAZA SANMIŞTIK; SONRA KASITLI OLDUĞUNU ANLADIK
Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Ottoway, Suriye’den Akçakale’ye yapılan top atışını öncelikle kazayla olduğunu sandıklarını, ancak atışların devam etmesi üzerine bunun kasıtlı olarak yapılan bir tahrik etme politikası olduğunun açıkça ortaya çıktığını vurguladı.
Ottoway sözlerini şöyle sürdürdü: “Sınır güvenliğini açıkça ihlal eden bu olay sonucu Türkiye’nin yaklaşımını tebrik ediyorum. Türk hükümeti bu noktada sabırlı olmalı. Uluslararası kamuoyunun bu olaya dahil olması çok zor. Tek taraflı jest yapması uluslararası kamuoyunu uzun vadede verimli olmasına engel olabilir. Türkiye gerekli hamleyi yapıp beklemeli.”
NATO’nun gelişmeleri yakından takip ettiğini ancak askeri müdahalesinin şu aşamada söz konusu olmadığını kaydeden Ottoway, “Türkiye’nin sınır güvenliğini çok daha büyük bir saldırı yapıldığı takdirde ‘5. Madde’ tekrar değerlendirilmesi gerekir. Fakat NATO için şimdilik en iyi yolun sadece gelişmeleri takip etmesi olduğunu düşünüyorum.” yorumunda bulundu.

UÇAK İNDİRME KONUSUNDA BEN DE AYNISINI YAPARDIM

Rusya’dan kalkan sivil uçağın Türkiye’de indirilmesine ilişkin ise Ottoway, “Bu, Türkiye hükümetinin bir meselesi. Aldıkları bir istihbarat raporuna dayanarak uçağı indirip arama yaptılar. Arama sonucunda uçakta ne bulunduğuna ilişkin rapor henüz açıklanmadı.” dedi.

Türkiye Hükümeti’nin uçağı inmeye zorlaması konusunda doğru olanı yaptığını düşünen Ottoway, “Uçakta askeri malzeme bulunduğuna ilişkin bir endişe varsa, uçağı inmeye zorlayıp söz konusu malzemeye el koyarak uçağın gitmesine izin vermeye yetkileri olduğunu düşünüyorum ki Ankara yönetimi de aynen bunu yaptı.” diye konuştu.

SURİYELİ MUHALİFLER ÇOK BÖLÜNDÜ, DESTEK VERME KONUSUNDA KAYGILARIMIZ VAR

“Suriye krizinin daha da derinleşmesi durumunda İngiltere’nin pozisyonu ne olur ve askeri hazırlık var mı?” şeklindeki soruya İngiliz siyasetçi, “İngiltere hükümetinin, BM kararı ve desteği olmadan olası bir askeri operasyona iştirak etme konusunda çok isteksiz olduğunu düşünüyorum.” diye cevap verdi.

Halihazırda İngiltere’nin Suriye’deki bazı muhalif gruplara destek verdiğini, fakat bu desteğin çok düşük seviyede ve silah yardımı şeklinde olmadığını hatırlatan Ottoway, “Burada en çok zorlandığımız konu şu: Muhalifler siyasi ve ideolojik olarak kendi aralarında her geçen gün daha çok bölünüyor. Birçok muhalif grubun geçmişini ve gerçek insiyaklarını bilmiyoruz. Bu sebeplerden dolayı şu anda muhaliflere destek konusunda büyük kaygılarımız var.” dedi.

‘ILIMLI İSLAM’I BENİMSEMİŞ ÜLKELERLE RAHATLIKLA ÇALIŞABİLİRİZ

Ottoway, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını yürütmesi sebebiyle Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin sekteye uğradığını, ancak başkanlığın Avusturya tarafından devralınmasının ardından yeni bir ‘girişimin’ başlayacağına inancının tam olduğunu vurguladı.

İngiltere’nin dışişleri eski bakanı Jack Straw’un yeni yayınlanan kitabında savunduğu “AB Hıristiyan klubü olduğu için Türkiye’nin tam üyeliğine sıcak bakmıyor” şeklindeki iddiaya ise Ottoway, “AB coğrafi şartlar sebebiyle tesadüfü olarak hep Hıristiyan ülkelerden oluşmuştur; farklı bir sebepten dolayı değil.” dedi.

‘Ilımlı İslamiyet’i benimsemiş ülkelerle rahatlıkla çalışabileceklerini söyleyen Ottoway, “Türkiye’nin fundamentalist İslami bir ülke haline dönüştüğüne ilişkin yorumlara kesinlikle katılmıyorum. Bu yönde hiçbir emare görmüyorum. Türkiye kendini seküler bir devlet olarak tanımlıyor ve bu sebeple Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek veriyoruz.” diye konuştu.

cihan
 



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,267 µs