En Sıcak Konular

Suriye'de muhalifler iki seçim arasında

22 Ekim 2012 15:57 tsi
Suriye'de muhalifler, Batı ile El Kaide arasında seçim yapmaya zorlanıyor

Suriye’de Esed rejimini devirmek için çarpışan muhaliflerin, El Kaide ile Batı arasında tercih yapmaya zorlandığı öne sürüldü. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Suriyeli bir muhalif yetkili, Batı’yı, milyonlarca dolar para aktararak kendine yakın tuttuğu kimi subaylar ile Özgür Suriye Ordusu'nu kontrol altına almaya çalışmakla suçladı. İsminin açıklanmasını istemeye yetkili, “Mali desteği keserek Özgür Suriye Ordusu'nu sıkıştırmaya çalışıyorlar. Bu şekilde Özgür Suriye Ordusu Batı’nın kontrolüne girmek veya El Kaide'ye yakın grupların safına geçmek gibi bir seçime zorluyorlar." dedi.

Suriye'deki kriz 19'uncu ayına girerken ülkenin geleceği ile ilgili süreç hâlâ belirsizliğini koruyor. Esed'e bağlı ordu ile muhalifler arasında ülke genelinde çatışmalar devam ederken, Özgür Suriye Ordusu giderek güçleniyor. Esed sonrasının belirlenmesinde önemli bir söz hakkına sahip olacağı düşünülen Özgür Suriye Ordusu, başta Batı olmak üzere uluslararası aktörlerin dikkatini çekiyor. Ülkenin geleceği ile ilgili söz sahibi olmak isteyen aktörler, Özgür Suriye Ordusu'nu elde tutmak amacıyla büyük çaba harcıyor.

Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan bir muhalif lider, 35 binden fazla insanın öldüğü, şehirlerin harap olduğu Suriye’yi çok daha büyük tehlikelerin beklediğine dikkat çekti.

"Devrim en zor dönemini yaşıyor." diyen muhalif yetkili, Batı’nnı, yönetimden ayrılan kimi üst düzey subaylara milyonlarca dolar para aktararak Özgür Suriye Ordusu'nun başına getirip, grubu kontrol altına almaya çalıştığını öne sürdü. Yetkili, “Ancak Özgür Suriye Ordusu'nda özgürlükleri için savaşanların çoğu muhafazakar insanlar. Bu yüzden Batı’nın kontrolüne girmek istemiyorlar. Bunu gören Batı mali desteği keserek Özgür Suriye Ordusu'nu sıkıştırmaya çalışıyor. Buna karşılık Suriye'de yönetime karşı savaşan El Kaide'nin fikirlerinden etkilenmiş El Nusra Ordusu var. Eğer Batı bu sıkıştırma ve baskılarını sürdürürse bu muhalif savaşçılar büyük ölçüde o tarafa kayacak. Ardından ülke büyük bir girdaba girecek." diyerek muhtemel tehlikeye dikkat çekti.

Batının Özgür Suriye Ordusu'nu sıkıştırmasını “ahmakça bir girişim” olarak değerlendiren yetkili, "Batı bir şekilde Suriye'de savaşan insanların çoğunun dini yönü ağır basan, muhafazakâr insanlar olduğunu biliyor. Onları baskı yaparak bile kendi kontrolüne alamayacaklarını bilmeliler. Mali desteği kesme, gelen yardımları engelleme gibi girişimler Özgür Suriye Ordusu'ndaki bu savaşçıları El Kaide'ye yakın gruplara katılmaya zorluyor. Çünkü önlerinde başka seçenekleri kalmıyor. Geçen her gün aleyhimize işliyor. Özgür Suriye Ordusu arasında böyle bir ayrışma ülkeyi felakete sürükler. Sonu gelmez yeni bir çatışma başlar. Bu çatışma durumu aralarında Türkiye'nin de olduğu komşuları büyük ölçüde istikrarsızlaştırır. Ülke çok daha büyük bir çatışma alanı haline gelir." uyarısında bulundu.

Suriye'de savaşan Selefi El Nusra Ordusu'nun da gittikçe güçlendiğini kaydeden yetkili, Türkiye başta olmak üzere uluslar arası kamuoyunun zaman kaybetmeden Suriye konusunda kararlı bir tutum sergilemesi gerektiğini, aksi durumda ülkenin radikal unsurların kontrolü altına gireceğini sözlerine ekledi.

 cihan

Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,693 µs