En Sıcak Konular

Müftü Yaran'dan Kurban mesajı

22 Ekim 2012 15:56 tsi
Hayvana iyi muamele edilmeli

 İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlara hayvan kesiminde dikkatli olması yönünde tavsiyelerde bulundu. Hayvanlara iyi muamele edilmesi gerektiğinin altını çizen Yaran, hayvanın canı çıkmadan derinin yüzülmeye başlanmaması uyarısında bulunuyor.

İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, Süleymaniye'deki makamında Cihan Haber Ajansı'nın gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Kurban Bayramı'nda hayvan kesimi noktasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Müftü Yaran, "Hayvanlara iyi muamele sadece Kurban Bayramı’na özel bir mesele değildir. Senenin her gününde hayvan kesim işlemleri yapılıyor. Bütün bunlarda hayvana iyi muamele yapılmalıdır. O da bir can taşıyor. Peygamber Efendimiz, ‘Kesimi de güzel yapın’ buyurur. İslam’ın rahmet merhamet şefkat telakkileri içimize sinmişse biz onu iyi özümsemişsek bu şefkat bizim ruhumuza işler." diye konuştu.

CAN ÇIKMADAN YÜZMEYE BAŞLAMAYIN

Hayvanın canı çıkmadan yüzülmeye başlanmaması gerektiğini vurgulayan Yaran, "Bizim kitaplarımız kesimi tarif ederken, hayvanın boğazında iki tane ana damar vardır. Bir yemek ve soluk borusu var. Dört şeyin kesilmesi ideal olan budur. Bunlar kesildikten sonra bir müddet beklenilmesi, damarlardan kanın iyice akması, sonra omur ilik dediğimiz kısma ondan sonra müdahale yapılması gerekir. İliğe müdahale yapıldıktan sonra da hayvanın tamamen hayvanın hareketsiz hale gelene kadar beklenmesi, canının çıkması. O hale gelmeden yüzmeye geçilmemesi. Bütün bunlar hayvana merhametle de ilgili. Daha canı çıkmamış bir hayvanı siz hemen yüzmeye başlarsanız, doğrudan kafasını birden koparırsanız, bunlar rahatsız edici davranışlardır." ifadelerini kullandı.

Temizlik konusuna da dikkat çeken Yaran sözlerini şöyle bitirdi: " ‘Temizlik imandandır’ diyoruz. Çevre ve şahsi temizliğimize önem vereceğiz. Bu etler gıda maddesi. Gıda maddesi temiz olarak oradan alınması lazım. Temiz olunması lazım, çevrenin kirletilmemesi lazım. Son zamanlarda iyiye doğru gidiyoruz. "

 cihan

Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,893 µs