En Sıcak Konular

Van depreminin maliyeti

22 Ekim 2012 12:26 tsi
Van depreminin ardıdan yapılan çalışmaların maliyetinin 3.6 milyar liraya ulaştığı, tüm yatırımlar tamamlandığında ise toplam maliyetin 5.5 milyar lirayı bulacağı bildirildi.

Van'da geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım'da yaşanan ve 644 vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerin ardından yapılan iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarının maliyeti 3.6 milyar liraya ulaştı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Van'da meydana gelen depremlerde yaklaşık 40 bin konut, 3 bin iş yeri ve 9 bini aşkın ahırda ağır hasar meydana geldiğini ve kullanılamaz olduğunu hatırlattı.

İnsani yardım hesaplarından yapılanlar, diğer Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları harcamaları, Kızılay, diğer sivil toplum kuruluşları, özel sektör harcamaları, uluslararası yardımların maliyeti ve kalıcı konutlar için TOKİ'ye ayrılan tutarla birlikte toplam maliyetin 3.6 milyar lirayı bulduğunu dile getiren Oktay, tüm yatırımların tamamlanmasıyla toplam maliyetin 5.5 milyar liraya ulaşacağına dikkati çekti.
 
''1 yıl içinde Van'ı ayağa kaldırdık''
 
İki büyük depremle sarsılan medeniyetler beşiği Van'da AFAD'ın koordinasyonunda, tüm bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarınca ilk andan itibaren başlatılan çalışmaların aralıksız devam ettiğini dile getiren Oktay, şöyle devam etti:

''Milletimiz de büyük bir yardımlaşma ve dayanışma örneği göstererek Van'a yardıma koşmuş, tüm Türkiye, Van ve Vanlı kardeşlerimiz için seferber oldu. Gerek yatırım, gerekse hizmet sektöründe çalışmalar yürüten tüm kurumlarımızın katkılarıyla güzel şehrimiz Van, depremin etkilerinden hızla sıyrıldı ve her yönüyle eskisinden çok daha güzel bir çehreye kavuştu.''
 
Van'da ''köysel dönüşüm'' seferberliği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Van'da yaşanan depremler sonrasında geliştirilen ''evini yapana yardım modeli'' kapsamında, hak sahiplerine toplam 30 milyon lira hak ediş ödemesi yapıldı.
 
Depremler sonrasında Van köylerinde, 9 bin 500 konutun ve 3 bin 500 ahırın ''evini yapana yardım modeli'' ile yapılması onaylandı. Bunlardan 3 bin 700 konut ve 660 ahırın inşaatı devam ediyor.
 
Böylelikle Türkiye genelinde 5 Ekim'de uygulamaya konulan Kentsel Dönüşüm Projesi, Van merkez ve Erciş'in köylerinde bir anlamda ilk defa ''Köysel Dönüşüm'' olarak hayata geçirilmeye başlandı.

aa


Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,100 µs