En Sıcak Konular

İran doğalgazı ucuzlatabilir

21 Ekim 2012 19:24 tsi
İran doğalgazı ucuzlatabilir Enerji Bakanı Taner Yıldız, İran'dan alınan gazın pahalı olduğu gerekçesiyle tahkime gidildiğini ve indirim olabileceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan alınan doğalgazın pahalı olduğu gerekçesiyle tahkime gidilmesi süreciyle ilgili, "İran, doğalgaz fiyatında belli oranda indirim yapabileceğini söyledi. Ancak biz bunu yeterli bulmadık. Çünkü bizim hedeflediğimiz bir rakam var" dedi.

Bakan Yıldız, Kanal 24'te katıldığı bir programda, İran gazıyla ilgili tahkim süreci konusunda, İran'dan alınan doğalgazın pahalı olduğu düşüncesiyle tahkime gittiklerini hatırlatarak, "Kendileri, son İran heyetinin ülkemize gelişinde bu fiyattan belli oranda indirim yapılabileceğini söylediler. Ancak biz bu teklifi yeterli bulmadığımızı kendilerine söyledik. Çünkü bizim hedeflediğimiz bir rakam var" diye konuştu.

Her şeyin hakkaniyetine uygun olması gerektiğini belirten Yıldız, doğalgazın fiyatı düşük olsaydı ve İran bunun yükseltilmesini Türkiye'den isteseydi, fiyatı yükselteceklerini ifade ederek, "Yani biz bunu değerinin ne çok üstünde alalım, ne de altında. Şu anda biz bu fiyattan hoşnut değiliz. Doğru bulmuyoruz. Tahkim sonucunun da olumlu olacağına inanıyoruz" dedi.

SURİYE

Suriye'nin Türkiye'den gelen elektriği almamasıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Yıldız, Suriye'nin önemli bir yüzdesine karşılık gelen bir elektrik temini bulunduğunu, Türkiye'nin asıl amacının Suriye halkının ihtiyacını karşılamak olduğunu söyledi.

Yıldız, Suriye'ye verilen elektriğin Türkiye'nin yüzde 1'i bile olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"1 yılda ortalama 2 milyar kilovatsaat elektrik veriliyordu. Bunun bizim için insani açıdan önemi var. Enerji açısından çok büyük önemi yok. Biz enerjide kapılarımızı açık tutuyoruz. Malum, Suriye'deki rejimin insanlık dışı davranışlarını hep beraber üzülerek izliyoruz. Bizim verdiğimiz elektrik, rejim için değil, Suriye halkı için önemliydi. O yüzden kendilerinin ihtiyaç duymaları halinde biz o kapıyı her zaman açık tutuyoruz. Biz Suriye'nin resmi makamlarıyla görüşmüyoruz. Bunu özel sektör yapıyor."

Suriye'deki iç karışıklıktan dolayı iletim hatlarında da problem olabileceğine işaret eden Yıldız, bu arızadan dolayı Suriye'nin teknik olarak bu elektriği alamıyor ya da bu ülkedeki iradeden dolayı da elektrik alınamıyor olabileceğini söyledi.

İşin bu kısmını resmi makamlarla görüşmedikleri için çok fazla bilgi sahibi olmadıklarını anlatan Yıldız, "Şam'a gittiğimizde görüyoruz. Halep'e gittiğimizde görüyoruz. Camilerin bombalandığını görüyoruz. Orada insanların katledildiğini görüyoruz. O açıdan biz her zaman elektrik miktarıı rezerv olarak tutuyoruz. Kullanmak istemeleri halinde verebileceğimizi açıklıyoruz. Ama bizden elektrik istememeleri halinde bizim de böyle bir teklifimiz olamaz" değerlendirmesinde bulundu.



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,445 µs