En Sıcak Konular

Ortadoğu'da demiryollarına 190 milyar dolar

20 Ekim 2012 23:40 tsi
Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde planlanan demiryolu projelerinin değerinin 190 milyar doları bulduğu fakat şu ana kadar sadece 18 milyar dolarlık kamu yatırımının gerçekleştirilebildiği kaydedildi.



Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de düzenlenen demiryolu konulu konferansta konuşan uzmanlar, bölgenin demiryolu sektöründe dünyanın en hızlı büyüyen piyasalarından birisi olduğunu ve hızlı şehirleşme neticesinde özellikle Körfez ülkelerinin alternatif ulaşım modellerine yöneldiğini söyledi.

Örnek olarak Körfez Demiryolu Ağı 2017'de tamamlanacak ve altı Körfez ülkesini hem birbirine hem de ileriki safhalarda Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak. Bu ağ ile bölgedeki yük ve yolcu taşımacılığı hem daha ekonomik hem de çevre dostu olacak.

Kaynaklara göre yapılması planlanan yatırımların sadece yüzde 10'u gerçekleştirildi. BAE'nin ticari merkezinde kurulan Dubai Metrosu 9 milyar dolara, Suudi Arabistan'daki demiryolu projesi 3 milyar dolara ve Mısır'daki proje 3 milyar dolara mal oldu. Diğer ülkelerdeki 3 milyar dolarlık projeler de eklendiğinde şu ana kadar 18 milyar dolarlık demiryolu yatırımı yapıldığı ortaya çıkıyor.

Uzmanlar ayrıca ilk safhada demiryolu projelerinin devlet desteği olmadan yapılamayacağını fakat ileride bu ağların özelleştirilebileceğini belirtiyor. Demiryolu ağlarının uzun vadede bölge ülkelerin ekonomisine de ciddi katkıda bulunacağı vurgulanıyor.

Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,167 µs