En Sıcak Konular

En çok para kimden çıktı?

20 Ekim 2012 20:48 tsi
En çok para kimden çıktı? Geçen yıl Arap ülkeleri arasında en çok sermaye ihracatını Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) gerçekleştirdiği bildirildi.

Kuveyt merkezli Arap Ülkeleri Arası Yatırım Garanti Şirketi tarafından yayınlanan rapora göre, BAE kurulduğundan bu yana 41 yıl içerisinde geçen yıl sonu itibariyle küresel piyasalara 57,8 milyar dolarlık yatırım yaptı ve 85,5 milyar dolarlık da doğrudan yabancı yatırım (FDI) çekti.

Ortadoğu'nun en büyük ekonomisine sahip Suudi Arabistan'ın küresel piyasalara yatırımı 29,9 milyar dolar, kendisine çektiği yabancı yatırım ise 185,8 milyar dolar oldu. Krallık böylece Arap ülkeleri arasında en çok doğrudan yabancı yatırım alan ülke oldu.

Tüm Arap ülkelerinin küresel piyasalara yaptığı yatırım 177 milyar doları buldu ve bunun yüzde 32'si BAE tarafından gerçekleştirildi.

Kuveyt'in dış yatırımları 22 milyar dolara ulaşırken, kendisine çektiği yabancı yatırımların değeri 2011 sonu itibariyle 10,7 milyar dolar oldu.

Dış yatırımda bölgede dördüncü gelen Katar'ın küresel yatırımı ise 18,5 milyar dolar olarak hesaplandı. Bahreyn 8,7 milyar dolar, Umman ise 3,5 milyar dolarlık yabancı yatırım gerçekleştirdi.

Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'nin doğrudan yabancı yatırımları 140,3 milyar dolar oldu ve tüm Arap sermaye çıkışının yüzde 79'unu oluşturdu.

Körfez dışında Kuzey Afrika ülkesi Mısır yaklaşık 72,6 milyar dolar, Fas 46 milyar dolar ve Lübnan 40 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekmeyi başardı.

Bu haber 1,043 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,424 µs