En Sıcak Konular

'Türkiye etkin rol oynuyor'

20 Ekim 2012 20:45 tsi
'Türkiye etkin rol oynuyor' Muhalif düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky, Türkiye'nin Suriye krizinin çözümüne yönelik siyasetine dikkati çekerek ''Türkiye, Suriye krizinde etkin bir rol oynuyor'' dedi.

Noam Chomsky, Filistin İslam Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Uygulamalı Dilbilim ve Edebiyat Konferansı'na katılmak üzere gittiği Gazze'de bir konuşma yaptı.

Soruları yanıtlayan ABD'li dilbilimci, Türkiye'nin başlangıçta Suriye meselesine müdahil olmadığını, daha sonra Beşşar Esad'a karşı bir tutum izlediğini ifade ederek ''Türkiye, Suriye krizinde etkin bir rol oynuyor'' ifadesini kullandı.

ABD ESAD SONRASINI ÖNGÖREMİYOR

Türkiye'nin son yıllarda Arap ülkelerinde yaşanan devrimleri destekleyen rolüne işaret eden Chomsky, Türkiye'nin, Libya meselesinde olumlu bir rol üstlendiğini ve NATO'nun ülkedeki askeri müdahalesine katılmadığını hatırlattı.

Amerika'nın Arap devrimleri karşısındaki siyasetini ise Chomsky, ''ABD, ancak çıkarlarına hizmet eden durumlarda müdahaleyi gündemine alıyor'' şeklinde değerlendirdi.

Chomsky, ''ABD, eski Libya lideri Muammer Kaddafi'den sonra iktidara kimlerin gelebileceğini tahmin ettiği için ve Kaddafi'nin değişken bir şahsiyete sahip olmasından ötürü Libya devrimine müdahale etmişti. Ancak Suriye'deki Esad rejiminin yıkılmasından sonra yerine kimlerin geleceğini öngöremediğinden müdahale etmedi'' diye konuştu.

Noam Chomsky, Gazze'de Filistinli entelektüellerle yaptığı görüşmede ise ABD'nin demokrasi politikasını eleştirerek, ''ABD, dilinden hiç düşürmediği 'demokrasiyi' sadece çıkarlarına hizmet ettiğinde kullanıyor'' görüşünü dile getirdi.

ABD'nin Ortadoğu ve Arap ülkelerine yönelik politikasını değiştirmeyeceğini belirten düşünür, ABD'deki Yahudi lobisinin ülkenin dış politikası üzerinde önemli bir etkisi olduğunu savunarak, ''ABD, Ortadoğu'daki çıkarlarını koruması için İsrail'e her yıl milyarlarca dolar aktarıyor'' dedi.

Noam Chomsky, ABD ve İsrail'in Gazze politikaları hakkında şunları söyledi:
''ABD ve İsrail, bir yandan Gazze'de ambargo uygularken, diğer yandan ise bölgeye yardım edilmesine izin veriyor. Böylelikle Gazze halkının ''ölmeyecek'' kadar hayatta kalması sağlanıyor.''

İsrail ve ABD'nin, Doğu Kudüs'ün hakimiyeti hakkında anlaşmazlık yaşadıklarına işaret eden Chomsky, ''İsrail yerleşkelerle ve askeri bölgeleri ele geçirerek Batı Şeria'nın yüzde 60'ını ele geçirmiş durumda'' diye konuştu.

Konuşmasında Filistinli mülteciler sorununa da değinen Chomsky, ''Bu sorunun tek çözümü 1967 sınırları baz alınarak, iki devletli bir yapının oluşturulmasıdır. Bölgede oluşturulacak iki uluslu bir devlet Arap, Yahudi çatışmasını durduramaz'' dedi.

Dil, edebiyat, felsefe ve siyaset alanındaki araştırmalarıyla dünya çapında itibar sahibi olan Noam Chomsky, ABD dış politikasına eleştirel yaklaşımı ve İsrail işgaline tepkisiyle tanınıyor.

Bu haber 1,521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,157 µs