En Sıcak Konular

Ateşkes çağrısı

20 Ekim 2012 11:58 tsi
Ateşkes çağrısı Ankara, Suriye’de akan kanın hiç olmazsa Kurban Bayramı süresince durması için çağrıda bulundu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hem Esed rejimine hem de muhaliflere seslenerek iki tarafın da şartsız olarak silah bırakmasını istedi.

Çağrı öncelikle bayram esnasında katliamın durmasını amaçlıyor. Halkına karşı uçak ve helikopterlerle bomba atan Suriye rejiminin derhal ve koşulsuz şekilde bu saldırıları durdurmasını isteyen Davutoğlu, “Ümit ederiz Suriye rejimi uluslararası toplumun bu çağrısına kulak verir ve Kurban Bayramı süresince bu saldırıları durdurur.” diye konuştu. Bakan buna mukabil muhalefetin de aynı şekilde bu ateşkese uymasını talep etti.

Ateşkesin mümkünse daha uzun sürmesi için diplomatik girişimler devam edecek. İlk olarak BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahtar el-İbrahimi’nin ortaya attığı bayram ateşkesine İran’ın da destek açıklaması yapması bekleniyor. İbrahimi geçtiğimiz haftaki İstanbul ziyareti sırasında Türkiye’ye bu öneriyle gelmiş, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Bakü’de görüştüğü Başbakan Tayyip Erdoğan’a destek sözü vermişti. Dün Brüksel’de toplanan AB devlet ve hükümet başkanlarından da ateşkes çabalarına tam destek geldi. Bakan Davutoğlu ayrıca Kurban Bayramı süresince Türkiye’nin Suriye’ye yönelik gıda ve ilaç yardımını artıracağını bildirdi.

İbrahimi’nin girişimine Avrupa Birliği’nden de destek geldi. Dün Brüksel’de toplanan AB devlet ve hükümet başkanları, İbrahimi’nin krize siyasi çözüm bulma çabalarına da tam destek verdi. Zirvede Suriye’den Türkiye’ye top atışları yapılması da kınanırken, dışişleri bakanlarının 15 Ekim’de aldıkları Suriye Arap Havayolları’na bütün AB havalimanlarını kapatma kararı da onaylandı.

Öte yandan ülkelerindeki olaylardan kaçan aralarında askerlerin ve yaralıların da bulunduğu 123 Suriyeli Türkiye’ye sığındı. Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçan 1 general, 8 albay, 9 binbaşı, 5 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 2 başçavuşun da aralarında bulunduğu asker ve asker ailelerinden oluşan 72 kişi Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez köyünden Türkiye’ye geldi. Kurban Bayramı’nda ateşkes sağlanması amacıyla çalışmalar devam ederken, Esed’e bağlı ordu ülke genelindeki operasyon ve bombardımanını ise artırıyor. Ordu birliklerinin muhaliflere yönelik dün düzenlediği operasyonlarda 85 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,118 µs