Ateşkes çağrısı
20 Ekim 2012 11:58 tsi
Ankara, Suriye’de akan kanın hiç olmazsa Kurban Bayramı süresince durması için çağrıda bulundu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hem Esed rejimine hem de muhaliflere seslenerek iki tarafın da şartsız olarak silah bırakmasını istedi.
Çağrı öncelikle bayram esnasında katliamın durmasını amaçlıyor. Halkına karşı uçak ve helikopterlerle bomba atan Suriye rejiminin derhal ve koşulsuz şekilde bu saldırıları durdurmasını isteyen Davutoğlu, “Ümit ederiz Suriye rejimi uluslararası toplumun bu çağrısına kulak verir ve Kurban Bayramı süresince bu saldırıları durdurur.” diye konuştu. Bakan buna mukabil muhalefetin de aynı şekilde bu ateşkese uymasını talep etti.
Ateşkesin mümkünse daha uzun sürmesi için diplomatik girişimler devam edecek. İlk olarak BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahtar el-İbrahimi’nin ortaya attığı bayram ateşkesine İran’ın da destek açıklaması yapması bekleniyor. İbrahimi geçtiğimiz haftaki İstanbul ziyareti sırasında Türkiye’ye bu öneriyle gelmiş, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Bakü’de görüştüğü Başbakan Tayyip Erdoğan’a destek sözü vermişti. Dün Brüksel’de toplanan AB devlet ve hükümet başkanlarından da ateşkes çabalarına tam destek geldi. Bakan Davutoğlu ayrıca Kurban Bayramı süresince Türkiye’nin Suriye’ye yönelik gıda ve ilaç yardımını artıracağını bildirdi.
İbrahimi’nin girişimine Avrupa Birliği’nden de destek geldi. Dün Brüksel’de toplanan AB devlet ve hükümet başkanları, İbrahimi’nin krize siyasi çözüm bulma çabalarına da tam destek verdi. Zirvede Suriye’den Türkiye’ye top atışları yapılması da kınanırken, dışişleri bakanlarının 15 Ekim’de aldıkları Suriye Arap Havayolları’na bütün AB havalimanlarını kapatma kararı da onaylandı.
Öte yandan ülkelerindeki olaylardan kaçan aralarında askerlerin ve yaralıların da bulunduğu 123 Suriyeli Türkiye’ye sığındı. Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçan 1 general, 8 albay, 9 binbaşı, 5 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 2 başçavuşun da aralarında bulunduğu asker ve asker ailelerinden oluşan 72 kişi Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez köyünden Türkiye’ye geldi. Kurban Bayramı’nda ateşkes sağlanması amacıyla çalışmalar devam ederken, Esed’e bağlı ordu ülke genelindeki operasyon ve bombardımanını ise artırıyor. Ordu birliklerinin muhaliflere yönelik dün düzenlediği operasyonlarda 85 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Bu haber 502 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle