En Sıcak Konular

Çin’den deniz tatbikatı

19 Ekim 2012 19:31 tsi
Çin, Japonya ile gerilim yaşadığı deniz sularında son yılların en geniş çaplı donanma tatbikatını düzenledi.

Çin medyasında yer alan haberlerde, Çin Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Doğu Çin Denizi Filosu’nun, devlet egemenliğini koruma tatbikatını bu sabah düzenlediği bildirildi. Doğu Çin Denizi’nde düzenlenen tatbikata 11 askeri ve sivil deniz aracı ile 8 uçağın katıldığı belirtildi. Çin, tatbikatın amacını denizcilik haklarını ve çıkarlarını korumak olarak açıkladı.

Haberlerde ayrıca, Çin donanmasının kendini geliştirmesi, deniz üzerinde egemen olduğu suları koruma konusunda eğitimlerin artırılması adına tatbikata büyük önem verildiğine değinildi.

Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında gazetecilerin konu ile ilgili sorularını cevaplayan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Çin hükümetinin devlet egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumada kararlı olduğuna dikkat çekti. Sözcü, Japon tarafının gerçeklerle yüzleşerek hatalarını düzeltmesi, anlaşmazlığı diyalog yoluyla çözmek için müzakere masasına dönmesi gerektiğini kaydetti.

Japonya'yla yaşanan ada krizinin tırmandığını dile getiren Hong Lei, krizin Japon hükümetinin adayı sözde "satın alma" girişiminden kaynaklandığını ve olayın sorumluluğunun Japon tarafında olduğunu yineledi.

Asya’nın iki devi Japonya ile Çin arasındaki adalar krizi, tatbikatlar ve karşılıklı gözdağı verilmesi ile giderek büyümeye devam ediyor. Japonya ile ABD'nin gelecek ay bölgede ortaklaşa tatbikat yapacaklarını duyurmasının hemen ardından Çin donanması tatbikata başladı.

Çin'in Diaoyü, Japonya'nın Senkaku adını verdiği ıssız adalar üzerindeki hak iddiaları iki taraf arasında uzun yıllardır kriz oluşturuyor. Tokyo hükümetinin adaları satın aldığını açıklaması ile doruğa çıkan kriz, Çin’de yaşanan protestolar ile iki ülke arasında diplomatik ve ekonomik krize yol açmıştı. Yaşanan gerginlik Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na da taşınmış, ancak bir sonuca ulaşılamamıştı.

Her iki ülke de balıkçılık alanı ve potansiyel hidrokarbon kaynağı zengini adaların kendisine ait olduğunu savunuyor. Toplam 7 kilometrekare yüzölçümüne sahip adalar, Tayvan’a 166, Japonya’nın Okinava adasına 420, Çin’e ise 350 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

aa

Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,975 µs