En Sıcak Konular

Fransa'da "en çok seçilen din" İslam

19 Ekim 2012 17:31 tsi
Avrupa Birliği ülkeleri arasında topraklarında en fazla Müslüman yaşayan ülke unvanına sahip Fransa'da din değiştirerek İslam'ı seçenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Fransız İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülkede her yıl yaklaşık 4 bin kişi din değiştirerek İslam'ı seçiyor. Bu rakam İslam dinini Fransa'da “en çok seçilen din” yapıyor. Araştırmalar, Fransa'da her yıl din değiştirerek Katolikliği seçenlerin ortalama sayısının 2 bin 900, Museviliği seçenlerinkinin ise sadece 300 olduğunu gösteriyor. İçişleri Bakanlığı uzmanları Fransa'da bugüne kadar din değiştirerek Müslüman olmuşların sayısının da geniş bir tahminle 70 bin olduğunu belirtiyor.

İslam dinini seçim nedenleri de geçmişe oranla değişmekte. Uzmanlar, bundan 15-20 yıl önce “ruhani arayış” içinde olanların çoğunlukta olduğunu, bugün ise Müslümanların çoğunluk olarak yaşadığı büyük kent banliyölerindeki Hıristiyan gençlerin İslam'ı seçtiğine işaret ediyor. Fransız iç istihbarat birimleri tarafından Müslüman olmuş bin 610 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, din değiştirenlerin başlıca motivasyonunun “sosyal çevre” olduğunu gösteriyor.

Müslümanlarla etkileşim

Strasbourg Üniversitesi'nde İslam bilimci olarak görev yapan ve kendisi de 1984 yılında Müslüman olmuş olan Dr. Eric Younes Geoffroy, İslam dininin seçilmesindeki yeni akımı şöyle açıklıyor: “Bundan 15 yıl öncesine kadar din değiştirenlerin çoğu benim gibi ruhani arayış içindeydi. Yeni olan, banliyölerdeki sitelerde yaşananlar. Buralarda illa da Fransız olmayan ve Müslümanlarla yan yana yaşayan Avrupalı gençler Müslüman oluyor. Bu tür din değiştirme benimkine oranla çok daha basit gerçekleşiyor. Aralarında Selefiler ve cihadcılar da var ama bunlar marjinaller” şeklinde açıklıyor.

Marsilya Sosyal Bilimler Yüksek Okulu tarafından gerçekleştirilen bir diğer araştırmada ise din değiştirerek Müslüman olanlar dört ayrı kategoride tanıtılıyor. Buna göre İslam dinini seçenlerin yaklaşık olarak üçte biri “ruhani arayış”, üçte biri “Müslümanlarla aynı sosyal ortamda yaşadığı”, diğer üçte biri “Müslümanla evlendiği”, küçük bir azınlık ise “Batı toplumunu reddettiği” için Müslüman oluyor. İşsizliğin yoğun olduğu banliyölerde yeni yol arayışında olan, aileleriyle kuşak çatışması yaşayan veya otoriteyle sorunlu gençlerin son yıllarda İslam'ı seçenler arasında ön plana çıktığı da söylenmekte.

İslam'ı seçen ünlüler

Fransızlar arasında Müslümanlığı seçip şöhret olmuşlar da var. Bunların başında geçmişte Türkiye'de İstanbul kulüplerinde futbol oynamış Franck Ribery ve Nicolas Anelka ile NBA'de oynayan ilk Fransız basketbolcu unvanına sahip Tarık Abdul-Wahad (eski adıyla Olivier Saint-Jean) gibi isimler de var. Bu üç sporcunun ortak özelliği Müslümanların yoğun yaşadığı banliyö sitelerinde doğup büyümüş olmaları.
Fransa'da etnik ve dini bazda sayım yasak olduğundan ülkede yaşayan Müslüman sayısı tam olarak bilinmiyor. Ancak değişik kurum ve kuruluşlar bu sayının 5-6 milyon olduğunu söylüyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,833 µs