En Sıcak Konular

Zirvede Almanya-Fransa kavgası

19 Ekim 2012 16:05 tsi
Almanya ile Fransa arasındaki görüş ayrılıkları Brüksel'deki AB zirvesine gölge düşürdü.

Bulaşmanın gündeminde ağırlıklı olarak Euro krizinin çözümüne yönelik olarak Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy liderliğindeki Avrupa Birliği kurumları yöneticilerinin ekonomi ve para birliğinde yapmayı planladığı temel değişimler bulunuyor. Ne var ki bankaların denetimi konusunda Fransa ile Almanya arasındaki görüş ayrılığı devam ediyor.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann ise Avrupa'da geniş yetkilere sahip bir bankalar denetleme mercinin hızlı bir biçimde oluşturulmasının mümkün olduğunu açıkladı. Bunun belirli bir zaman alacağını belirten Faymann, ancak bu sürecin bilinçli olarak engellenmemesi, tam tersine sürecin hızlandırılmasına çalışılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Dört temel ayak

Almanya Başbakanı Angela Merkel AB devlet ve hükümet başkanlarının iki günlük zirvesi öncesinde para birliğinin reformdan geçirilmesi için hızlı adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Merkel, zirve öncesinde yaptığı hükümet açıklamasında şunları söyledi: "Reformdan geçirilecek ekonomi ve para birliğinin sağlam dört temel ayağı olacaktır: Bunlar daha fazla ortak finans piyasası politikaları, mali pakta ilişkin daha fazla işbirliği, daha fazla ortak ekonomi politikaları ve daha fazla demokratik meşruiyet ve denetimdir."

Almanya Başbakanı, daha fazla demokratik meşruiyetin, birliğe üye ülkelerin ulusal parlamentolarının ve Avrupa Parlamentosu'nun karar süreçlerine daha fazla katılımının sağlanmasıyla mümkün olabileceğine de dikkat çekti. Merkel sözlerine şunları ekledi: "Güçlenmesi için çeşitli araçlar ve önlemler ile çaba gösterdiğimiz Euro, sadece bir para birimi değil, Avrupa'nın ekonomik, sosyal ve siyasi birliğinin sembolüdür ve Avrupa sınırlarının ötesinde etkiye sahiptir."

Hollande İtalya'yı işaret etti

Ne var ki eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde aralarından su sızmayan Fransa ile Almanya'nın şu sıralarda önemli bazı görüş ayrılıkları içinde olduğu da gözlerden kaçmıyor. Fransa Cumhurbaşakanı François Hollande, Euro krizine çözüm için stratejiler aranması devam ederken, Almanya'da başlayan seçim kampanyasının bu çabalara gölge düşürdüğünü söylüyor. Hollande, Almanya ile Fransa arasındaki ortaklığın sağlam temellere dayandığını vurguluyor, ancak Paris'in özellikle iyi uzlaşma sağlayabileceği pozisyonlara sahip başka ülkeler ile de temas içinde olduğunu söylüyor ve buna İtalya'yı örnek gösteriyor.

Bugün başlayan zirve öncesinde de Avrupa Birliği'nin iki temel direği arasındaki görüş ayrılıkları tekrar su yüzüne çıktı. Başbakan Merkel, Hollande'ın, gereken durumlarda Euro tahvili satın alınması talebini reddediyor, çünkü bunun borçlara bütün Euro Bölgesi'nin kefil edilmesi anlamına geleceğini söylüyor. Bu formül fiilen, nispeten büyük ve maliyesi sağlam Almanya ve Fransa gibi ülkelerin iflasın eşiğindeki Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ortaklarının faiz ve anapara borçlarına kefil olması anlamına geliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca, Merkel'in krizdeki ülkelerin bütçelerine müdahale ve veto hakkı öngören tartışmalı önerilerinin de önceliği bulunmadığını söylüyor. Hollande, Berlin'in isteğinin tersine, Avrupa bankalar denetleme merciinin de yıl sonuna kadar oluşturulmasından yana görüş belirtiyor.

İngiltere ve Danimarka olmadan

Bu arada dün başlayan zirve öncesinde bir açıklama yapan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Parlamentosu'nun Euro Bölgesi'ne özgü özel bazı konularda gelecekte İngiltere ve Danimarka milletvekilleri olmadan da karar alabileceğini açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise ekonomik büyüme konusunda gaza basıp, tempo kazanmaya çalışacaklarını söyledi. Avrupa Yatırım Bankası'nın sermaye stoklarını artırma yönündeki çalışmalarında gidişatın iyi olduğuna işaret eden Barroso, diğer alanlardaki sonuçların ise hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Barroso, Brüksel merkezli ekonomik tavsiyelerin AB ülkeleri tarafından çok fazla dikkate alınmadığının altını çizdi.

dw



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,798 µs