En Sıcak Konular

Bakan'dan Merkez'e ağır itham...

19 Ekim 2012 15:06 tsi
Bakan'dan Merkez'e ağır itham... Sadece ekonomi değil, Hükümet'le Merkez Bankası'nın da arası ısınıyor!.. Bakan Çağlayan hem Merkez Bankası'nı hem de gazetecileri eleştirdi...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nı 'uyguladığı politikalarla Türkiye'yi yanlış tanıtmakla' itham etti. Çağlayan, "Potansiyelimizi düşük göstererek yabancı yatırımcıların ülkeye gelmesini engelliyor." dedi.

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Tebliği İşbirliği Kuruluşları 1. Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın gündeminde Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikaları vardı. Konuşmasında Merkez Bankası'nı eleştirirken, köşe yazarlarına da atıfta bulundu. Cari açığın düşmesinde Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikalarının etkili olduğunu ifade eden yazara, "Allah'tan kork! Cari açık ihracat sayesinde düştü." diyerek sitem etti.

Cari açığı düşürmenin tek yolunun ihracat rakamlarını artırmaktan geçmediğini vurgulayan Ekonomi Bakanı, ürünlerde katma değeri yüksek ürünlerin ihracatı yapılması gerektiğine işaret etti. Zafer Çağlayan, "İhracatımız iyiye gidiyor. Ancak kilo başına ihracat fiyatlarımızı hesapladığımızda büyük bir hüsranla karşılaşıyoruz. Geçen sene 135 milyar dolar ihracat yaptık, 90 milyon ton ürün ihraç ettik. Bunu tahmini hesapladığımızda ürünleri kilosunu 1,46 dolara satmışız. Oysa Almanya 4 dolardan, Japonya ise 3-3,5 dolardan satıyor. Bu yüzden sadece ihracat rakamlarını artırmak yetmez. Birim başına fiyatı artırmalıyız." diye konuştu.

Şu anda ihracatta birim fiyatının 1,60 doları geçtiğini bildiren Çağlayan, bunu daha çok artırmak için ihraç edilen ürünlerin teknolojik kalitesinin artırılması gerektiğini dile getirdi. Yapılan üretim değerinin ortalama 1 dolar olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı, "Bir ton ürünü bin 27 dolara satarak bir yere gelemeyiz. Türkiye'de ileri teknoloji ile üretilen ürünlerin bir kilosu 10,5 dolara satılıyor. Bu yüzden acilen ileri teknoloji ürünler üretmeliyiz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de 55 bin ihracatçının olduğunu söyleyen Zafer Çağlayan, dış ticaret müşavir sayısını da 250'ye yükselttiklerini belirterek, yeni bir yasa ile bu rakamı daha da artırmak istediklerini kaydetti. Ekonomik anlamda yurtdışı ve yurtiçi potansiyelleri değerlendirildiğini belirten Çağlayan, hangi ülkenin nasıl bir ekonomik strateji izleyeceğini tahmin ederek kendi ekonomi politikalarını ortaya koyduklarını aktardı. Zamanında tedbir almak için İhracat Rakamlarını İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nin kurulduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı, Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) ve yeni yatırım teşvik sistemini de tedbirler kapsamına dahil etti.

cha



Bu haber 864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs