En Sıcak Konular

Altın bu haftayı nasıl kapatacak?

19 Ekim 2012 14:38 tsi
Ünsal Ban / İnternet haber unsal.ban@ekofinans.com

Beklentilerin üzerinde gelen ABD verileri ile olumlu görünümün güçlendiği piyasalarda, güne Çin tarafında açıklanan makroekonomik veriler ile başlangıç yapılırken, yüzde 7,4 gelen üçüncü çeyrek büyüme oranı ve Eylül ayında artış gösteren fabrika siparişle

İyi gelen verilerin ardından olumlu algılamanın güçlendiği Asya piyasalarında alım yönündeki işlemler ağırlık kazanıyor, gün sonunda da Şanghay endeksinde son 5 haftanın en yüksek seviyesine gelindiği ve Japon Nikkei endeksinde ise yüzde 2’lik artışın yaşandığı gözleniyordu. Açıklanan veriler sonrasında hisse senetlerindeki kazançlar genişlerken, Asya paralarında ise beş gündür devam eden yükselişin sona erdiği karşımıza çıkıyordu.

Çin kaynaklı gelişmelerin etkisiyle piyasalardaki olumlu algılama güçlenirken, günün Avrupa tarafında ise bugün sona erecek liderler toplantısının neden olduğu gerginlik ile daha temkinli bir havada tamamlandığı görülüyordu. Moodys’in İspanya’nın kredi notunu değiştirmeyerek Baa3 seviyesinde bırakması gün içinde gerçekleştirilen tahvil ihalesinde faizlerin düşmesini sağlasa da, piyasalardaki tedirgin bekleyiş devam ediyor, endekslerdeki kapanışlar da yüzde -0,20 ile 0,30 seviyeleri arasında karışık bir görünümde yapılıyordu.

Avrupa’daki liderler toplantısına odaklanılan ABD tarafına baktığımızda, güne yükseliş gösteren işsizlik maaşı başvuruları ile hafif satıcılı bir havada başlangıç yapıldığını görüyorduk. Gün içinde gelen alımların sınırlı seviyede kalması kapanışların ufak çaplı kayıplarla yapılmasına neden olurken, yeni pozisyonlar için bugün sonuçlanacak AB liderler toplantısının beklendiği gözleniyordu.
Olumlu algılamanın devam ettiği IMKB tarafında güne yine alım ağırlıklı bir başlangıç yapılıyor ve açılışın hemen ardından 71000 bölgesine doğru hareket ediliyordu. İlk seans süresince geçilmeye çalışılan 70900 direnci gelen kar satışları nedeniyle aşılamazken, ilk seans kapanışı da 70896 puandan gerçekleşiyordu. Günün ikinci yarısına Merkez Bankası’ndan gelen faiz kararı ile satıcılı başlanan endekste 70300’lü seviyelere kadar gelinse de, günlük kapanış 70355 puandan yapılıyordu.

Görünüm itibariyle güçlü duruşun devam ettiği endekste, bugün 71000 bölgesinin tekrar test edilmesini bekliyor, Avrupa tarafından gelebilecek olumlu açıklamalarla da yükseliş eğiliminin hız kazanacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda, 70900/71000 direncinin geride bırakılması 72000 seviyesini gündeme getireceği gibi yönün aşağı çevrilmesi durumunda ise 70400, 70000 ve 69700 izleyeceğimiz destekler olacaktır.

1,79 – 1,81 fiyat aralığındaki yatay seyrin devam ettiği Dolar/TL kurunda, geride bıraktığımız günde de durağan bir görünümün hakim olduğunu görüyor, yaşanan gelişmeler doğrultusunda ise gevşeme eğiliminin bir miktar güç kazandığını izliyorduk. Günü 1,7980’den kapatan kurda görünümün itibariyle gevşeme eğiliminin devam edeceğini ve ilerleyen süreçte 1,78 – 1,79 fiyat aralığına gelineceğini düşünüyoruz.

1800 direncinin aşılamamasıyla geri çekilmenin yaşandığı altında alımların sınırlı seviyede kaldığı bir günü daha geride bırakırken, 1738 – 1752 kanalında hareket edildiğini izliyor, günlük kapanışın da 1742 dolardan yapıldığını görüyorduk. Gelinen seviye kapsamında 1730 – 1755 fiyat aralığındaki hareketin bir süre daha devam etmesini beklediğimiz altın ons fiyatında, 1725 ve 1700 desteklerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor, öte yandan yukarı yönlü hareket durumunda ise 1800 psikolojik direncinin geride bırakılması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,123 µs