En Sıcak Konular

Velilerden zorla para isteniyorsa gereğini yaparız

19 Ekim 2012 14:31 tsi
Samsun’da bazı ilköğretim okullarında eğitim öğretime yeni başlayan öğrencilerden masa, sıra, dergi, yazıcı, projeksiyon cihazı ve sınıflara dizüstü bilgisayar alınması için yüksek miktarda para istendiği iddia edildi.

Samsun’da bazı ilköğretim okullarında eğitim öğretime yeni başlayan öğrencilerden masa, sıra, dergi, yazıcı, projeksiyon cihazı ve sınıflara dizüstü bilgisayar alınması için yüksek miktarda para istendiği iddia edildi. 150 TL’yi bulan söz konusu paraların ise Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği hükümlerine aykırı olarak bir şekilde velilerden, çocuklarıyla gönderilen not kağıtlarıyla istendiği ileri sürülüyor. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ismini açıklamadığı okullarda konuyla ilgili inceleme başlattı.

2012-2013 eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla Samsun’da birçok okul yönetimi, yeni 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte ortaya çıkan belirsizlik sebebiyle gerekli hazırlıklarını tamamlayamadı. Eğitim ve öğretime eksikliklerle start veren okul yönetimleri, bu ihtiyaçların karşılanması için velilerden destek bekliyor. Okul aile birlikleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendilerine verdiği yetki çerçevesinde öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitilmeleri için bağış kabul ediyor. Bazı okullarda ise bunun aksi bir uygulama ile okul aile birlikleri işin içinde olmadan velilerden zoraki para yardımı istendiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili öğrenci velileri, bu paraların kendilerinden ısrarla talep edildiğini iddia ediliyor. Çocuğunun okuduğu okulun ismini vermek istemeyen ev hanımı Aynur Çelebi, “Çocuğum anaokulundan sonra birinci sınıfa başladı. Bir akşam çantasına iliştirilmiş not kağıdıyla geldi. Kağıdı verir anne para istiyorlar dedi. Baktım masa, sıra, dergi, yazıcı, projeksiyon cihazı ve dizüstü bilgisayar için 150 TL verilecektir yazıyor. Şaşırdım kaldı. Normalde bu tür ihtiyaçları devlet karşılıyor. Üstelik bu tür maddi taleplerin okul aile birlikleri üzerinden yapılması gerekirken, not kağıdıyla yapıldı. Birkaç sefer de para istemi hatırlatıldı. Ancak gücüm ne kadar bağış yapabilmeyi gerektiriyorsa o kadarını okul aile birliğine yapmayı düşünüyorum. Bu şekilde bir talep ve ihtiyaç listesiyle karşılaşmamıştım.” dedi.

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, konuyla ilgili inceleme başlattı. İsimleri açıklanmayan söz konusu okullarda gerekli incelemeleri yapacaklarını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Cora, okullarda benzer taleplerle karşılaşan velilerin kendilerine müracaat etmesini istedi. İl Müdürü Cora, “Bazı okullarda velilerden masa, sıra, dizüstü bilgisayar gibi ihtiyaçların karşılanması amacıyla yüksek miktarda para istendiğine duyum aldık. Bununla ilgili araştırma başlattık. Hiçbir okul müdürü, idareci veya öğretmen, öğrenci velilerinde zorlama usulü para isteyemez ve toplayamaz. Okulun demirbaş ve öğretmelerin dizüstü bilgisayar ihtiyacı için velilerden 150 TL destek istendiği iddiasını araştırıyoruz. İddia eğer doğru ise gereğini yapacağız. Ayrıca okullarımızın bu tür ihtiyaçları, zamanında talep edilmesi halinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

"YÖNETMELİK, YETKİYİ OKUL AİLE BİRLİĞİNE VERİYOR"

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 9 Şubat 2012 tarihli ve 28199 sayılı Okul Aile Birliği Yönetmeliği’nin 5. maddesinde birlik, ‘Okul ile aile arasında bütünleşmeyi gerçekleştirmek, veli ile okul arasında iletişimi ve iş birliğini sağlamak, eğitim ve öğretimi geliştirici faaliyetleri desteklemek, okulun ve maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin eğitim ve öğretimle ilgili zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere okullar bünyesinde tüzel kişiliği haiz olmayan birlikler kurulur.’ şeklinde tanımlanıyor. 6. maddesindeki birliğin görev ve yetkileri d, f ve ğ fırkalarında ise şöyle açıklanıyor; “Okulun ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmet satın almak, bu hizmetlere ilişkin sosyal güvenlik primi, vergi ve benzeri ödemelerin yapılmasını sağlamak, okula yapılan ayni ve nakdi bağışları kabul ederek kayıtlarını tutmak, sosyal, kültürel etkinlikler ve kampanyalar düzenlemek, şartlı bağışları amacına uygun olarak kullanmak, okul yönetimi ile iş birliği yaparak, imkanları yeterli olmayan öğrencilere maddi ve manevi destek sağlamak, aynı amaçla kardeş okullara da katkıda bulunmak." (CİHAN)

Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,623 µs