En Sıcak Konular

Naom Chomsky ilk kez Gazze’de

19 Ekim 2012 14:07 tsi
İsrail’e girişi yasaklanan dünyaca ünlü düşünür ve dilbilimci, Gazze İslam Üniversitesi’ne “Gazze’deki İsrail ablukasına son” adlı konferansa gitti.


Dünyaca ünlü düşünür ve dilbilimci Naom Chomsky, Perşembe günü Gazze İslam Üniversitesi’nde bir konferansa katılmak için İsrail’in hukuksuz ablukası altındaki bölgeye gitti.

Fransız AFP ajansının bildirdiğine göre Chomsky, İsrail’in ablukayı kaldırmasını talep etti. Chomsky, “Filistinlilerin barış ve özgürlük içinde yaşama hakları var” dedi.

Filistin televizyonunda üniversiteden yapılan yayında Yahudi-Amerikan düşünür, “Gazze’ye yolculuğumuz çok meşakkatliydi. Sonunda vardık ve daha önce görmeyi umduğum birçok şeyi burada gördüm” sözleriyle Gazze’ye gelişini anlattı.
Mayıs 2010’da İsrail, Chomsky’nin Batı Şeria’ya girişini yasaklamıştı. Chomsky de bunun üzerine Ürdün’den video konferans aracılığıyla konferansını gerçekleştirmişti.

İsrail ve ABD hükümetinin politikalarının sıkı eleştiricisi olan Chomsky’nin Cumartesi günü Arap Baharı ve bölgenin dış politikası hakkında bir konuşma yapacak. Ayrıca Chomsky, Gazze’deki insani yardım örgütleriyle buluşacak ve 4 tane mülteci kampını ziyaret edecek.

Gazze’de Hamas’ın demokratik seçimle başa geldiği 2007 yılından beri İsrail’in gayrimeşru ve hukuksuz ablukası altında bulunuyor. 2008-2009 yılları arasında İsrail’in bölgeye düzenlediği saldırıda çoğunluğu kadın ve çocuk bin 500’den fazla Filistinli hayatını yitirdi.

Ünlü teorik fizikçi Stefen Hawking’i dahi “Bu böyle gidemez” dedirten İsrail’in Gazze katliamı hakkında Chomsky şunları söylemişti:

“İsrail’in Gazze’ye karşı yürüttüğü vahşi saldırılar beni orada cereyan eden olayları anlatacak kelime bulmaktan aciz bıraktı. Sözlükte orada meydana gelen olayların korkunçluğunu tam olarak ifade edecek bir kelime bulmaya çalıştım, ancak bulamadım. “Terörizm” ya da “hasmane saldırı” gibi kelimeler, yaşanan trajedinin gerçeğini yansıtmaktan acizdir.”



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,296 µs