En Sıcak Konular

Kurbanda yerli damızlık sıkıntısı yok

19 Ekim 2012 11:56 tsi
Yerli damız hayvan azlığı sebebiyle geçen yılki Kurban Bayramı, ithal edilen anguslarla geçirilirken bu sene yerli damızlık hayvanlarda bolluk yaşanıyor.

Hayvancılar piyasa fiyatına göre kurbanlıklarını uygun gördükleri illere sevk ederken, kurbanlıklar ise pazarlarda boy göstermeye başladı. Kurbanlık hayvan bulmada yine sıkıntı çekileceği dedikoduları halk arasında dilden dile dolaşırken, konunun en yetkili ağızları bunun aksini söylüyor.
 
Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, kentin besi anlamında büyük potansiyele sahip olan Kavak, Havza, Vezirköprü ve Ladik ilçelerinde hayvancıların mallarını başta İstanbul olmak üzere çok sayıda büyük şehre sevk ettiğini söyledi. Bu yıl kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulmada her hangi bir problem yaşanmayacağını ifade eden Güven, fiyatların ise artmayıp geçen seneki fiyatlarla aynı seviyede seyrettiğini gözlemlediklerini kaydetti.
 
Kurban arifesinde damızlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanların pazar yerlerine sevkiyatlarının yapılıp görücüye çıktıklarını dile getiren İl Müdürü Kadir Güven, ‘’Hayvan potansiyeline göre kurbanlık hayvan bulunamaması söz konusu değil. Geçen yıl ki ithalata rağmen bu yıl Samsun’da kesilen hayvan sayısının çok çok üzerinde besi hayvanımız var. Küçükbaş hayvan bakımından da sorun gözükmüyor. Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile yaptığımız görüşmelerimizde piyasaya sürülen damızlık koyun keçide her hangi bir daralma yaşanmadığını gördük. Aksine fazlalık var. Elde kalmaması için fiyat araştırması yapıp başka bölgelere götürme eğiliminde olan yetiştiricilerimiz var.’’ dedi.
 
Fiyatların geçen seneye göre hemen hemen aynı olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Güven, "Fiyat araştırmasından da edindiğimiz bilgilere göre fiyatlar geçen seneyle aynı seviyede. Hisse başı itibariyle küçükbaşta 700-800 iken 18 kilogram bir koç fiyatı 500-550 civarında. Karkas et ağırlığı daha fazla olanlar ise aynı 800-900 civarında. Karkas et fiyatlarına baktığımızda da bunun çok da üzerinde olmadığı görülüyor. Büyükbaşta ise 550-750 arası hisseyle alabiliyor. Geçen yıl ki ortalama fiyatlara baktığımız da bu yıl herhangi bir artış söz konusu değil. Ama net fiyatların hafta sonu kesinleşeceğini bekliyoruz." bilgisini verdi.
 
"PASAPORTSUZ VE KÜPESİZ HAYVANLAR TAKİPTE"
 
    İlçelerdeki hayvan pazarlarında kurbanlıkları sıkı takibe aldıklarına da değinen Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, menşei belli olamayan, veteriner sağlık kontrolünden geçmemiş, pasaportu ve kulak küpesi olmayan hayvanların satışına izin vermeyeceklerini vurguladı. Bununla ilgili denetimleri sıklaştırdıklarına dikkat çeken Güven, "Kurban kesim yerlerinde kesim bitene kadar sahada görevli veteriner hekimlerimiz olacak. Şuan için hayvan pazarlarında da nöbetli veteriner hekimlerimiz var. Kamu denetçisi sıfatıyla pazar yerlerinde hayvanların menşei, veteriner sağlık raporu, pasaport ve kulak küpesi kontrollerini yapıyorlar. Kurban Bayramı dönemlerinde hayvan hırsızlığı çok olup çalınan hayvanlar pazar yerlerinde satılabiliyor. Bunu önüne geçmek için pasaport kontrollerini aksatmıyoruz. Şartlara uymayanları pazar yerlerine kabul etmiyoruz. Bu tür hayvanlar yol kontrollerinde yakalanmış ve jandarma veya polis tarafından biz bildirilirse kulak küpesi bulunmayan hayvanları en yakın mezbahada kestirip etini de sahibine teslim ediyoruz. Kontrollerde hayvanların kendilerine ait olduğunu ispat edemeyenler için çeşitli hukuki yaptırımlar uygulanacak olup bununla ilgili duyurular yapıyoruz." ifadelerini kullandı. (CİHAN)
 

Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,692 µs