En Sıcak Konular

Bağış: Konu Türkiye olunca kural değiştiriyorlar

19 Ekim 2012 10:25 tsi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB üyeliğinde Türkiye mevzu bahis olduğunda oyun içinde kuralların değiştiğini söyledi.


Bakan Bağış, Monte dei Paschi di Siena Bankası'nın Roma'daki genel merkezinde Uluslararası İşler Enstitüsü'nün (IAI) düzenlediği ''AB ve Türkiye: Akdeniz Sorunu ile Birlikte Yüzleşmek'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, en eski finans kurumlarından birinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'nin yaş ortalaması 29 olan genç nüfusuyla yaşlanan Avrupa nüfusu karşısında öne çıktığını ifade eden Bağış, ''Bunun yanında güvenlik Avrupa için önemli bir unsurdur. Türkiye, NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip ülkedir. Avrupa enerjiye de muhtaç durumda. Türkiye ise enerji koridorunda yer almaktadır. OECD, Türkiye'nin 2. büyük ekonomi olacağını, Ortadoğu'daki sorunların çözümünde anahtar rolünü üstleneceğini söyledi'' diye konuştu.

Bağış, Arap Baharı'nı yaşayan ülkelerdeki halkların Türkiye'ye özendiğini anlatarak, ''Türkiye gibi olmak istedikleri için sokaklara döküldüler. Mısır, Suriye, Libya, bunlar hep bize bakıyor. Esas soru, bu coğrafyadaki insanlar neden Türkiye'ye bakıyor? Burada önemli olan bizim yumuşak gücümüz; demokrasimiz ve AB adaylığımız'' dedi.

AB'ye üyelik sürecinde çok önemli reformları hayata geçirdiklerini aktaran Bağış, 24 saat Kürtçe yayının başladığını, üniversitelerde Kürtçe enstitülerin kurulduğunu, Sümela Manastırı ve Akdamar Kilisesi'nde çok uzun yıllardan sonra ibadet edilebildiğini anımsattı ve ''Bugünün Türkiyesi, dünden daha iyi durumda yarın ise çok daha iyi olacak'' ifadesini kullandı.

Bağış, Türkiye'nin hep coğrafi konumu nedeniyle köprüye benzetildiğini ve bu köprünün ayaklarını kuvvetlendirmeye çalıştıklarını dile getirerek, ''Hem Avrupa hem de Ortadoğu ile ilişkilerimizi güçlendiriyoruz, tamamlıyoruz. Birinden birini seçmek zorunda değiliz'' yorumunda bulundu.

-''Avrupa krizi abartıyor''-

Ekonomik krizle boğuşan Avrupa'ya İtalya'dan seslenen Bağış, ''Siz Avrupalılar, krizi abartıyorsunuz. Bu kriz sonsuza kadar sürmeyecek. Türkiye'de çok değil 15 yıl kadar önce, bir gecede faizler 2 katına çıkıyordu. Ancak gerek siyasi istikrar gerekse ekonomik programa bağlılık sayesinde Avrupa'nın en başarılı ekonomilerinden biri olduk'' dedi.

-''Avrupa, Türkiye'ye adil davranmıyor''-

Bağış, Avrupa'dan Türkiye'ye hakaret içeren davranışlar olduğunu belirterek, ''Gümrük Birliği'ne üye, aday ülke ama halen vatandaşlarına vize uygulanıyor. Bir Brezilyalı'nın dahi serbest dolaşım hakkı var. Türk milleti, bölücü terör örgütüyle AB'nin yeterince mücadele etmediğini düşünüyor. Konu Türkiye olunca oyun içinde kurallar sürekli değişiyor. AB'ye ilginin azalması bu yüzden'' ifadesini kullandı.

Hedefi tam üyelik olan Türkiye için önerilen ''ayrıcalıklı üyeliğin'' hakaret gibi geldiğini ifade eden Bağış, ''Ya hamilesindir ya da değilsindir. Bu, buna benziyor. Türkiye'ye ayrımcılıkla yaklaşılıyor. Türkiye'nin menfaatlerini korumak için yeni bir seçenek değerlendirilebilir ama Türkiye'nin üyeliğine önce AB karar versin'' diye konuştu.

Bağış, 33 başlıktan 17'sinin siyasi nedenlerden bloke olduğunu, eğitim ve enerji gibi başlıkların Kıbrıs sorunu nedeniyle hiç açılmadığı bilgisini paylaşarak, ''Süreç işlemediği için üyeliğe karar verme zamanı değil. Balkan ülkelerinin üyeliği, Türkiye'nin üyeliğinden önemli çünkü, biz AB'siz yaşarız ama Balkan ülkeleri AB'siz yaşayamaz'' ifadesini kullandı.

-''Türkiye, Suriye ile savaş istemiyor''-

Suriye ile Türkiye'nin savaşa mı gittiğine yönelik bir soruya karşılık Bağış, ''Türkiye, Suriye ile savaş istemiyor. İsteseydik, jetimiz Suriyeli resmi kurumlarca düşürüldüğünde savaş ilan ederdik'' dedi.

Bağış, Suriye'nin Türkiye'yi bombalayamayacağını, böyle bir durumda nasıl bir cevap alacağını bildiğini belirterek, ''Dürüstçe söylemek gerekirse bizim Suriye halkıyla bir problemimiz yok. Şu anda 100 binden fazla komşumuz bizde. Bakın mülteci lafını kullanmıyorum, komşumuz onlar'' diye konuştu.

Avrupa'nın, Libya'da yaşanan olayların hemen ardından, birkaç hafta içinde harekete geçtiğine dikkati çeken Bağış, ''Esed rejimi aylardır katliamlarına devam ediyor ve uluslararası toplum halen harekete geçebilmiş değil. Bir başka Bosna yaratmayalım. Bosna'da geç harekete geçildiği için binlerce insan yaşamını yitirdi. Aynısı tekrarlanmasın'' yorumunda bulundu.

-''Hiçbir üyelik AB alternatifi sayılamaz''-

Katılımcılardan birinin Akdeniz Birliği fikri hakkında ne düşündüğünü sorması üzerine AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, şunları söyledi:

''Akdeniz Birliği ile bir sorunumuz yok. Biz, OECD'sinden NATO'ya ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'ne kadar birçok örgüte üyeyiz. Türk diplomasisi oldukça yaratıcı. Her yerdeyiz ancak hiçbir üyelik AB'nin alternatifi sayılamaz. Biz 1959'dan beri kararlılıkla bir barış projesi olan AB yolundayız. Türkiye, AB'ye girerse bu kıtasal barış süreci küresel hale gelir.''

Bağış, İran ile ilişkilere yönelik bir soruyu, ''İzolasyonlar ve ambargoların bir faydası yoktur. İran'a da faydası olmayacaktır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararına saygı duymak zorundayız. Biz anlaşmadan yanayız'' diye yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AB'ye bakış açılarında farklılık mı olduğu yönündeki soruya karşılık da Bağış, ''Gül ve Erdoğan 40 yıldan beri birlikteler. İkisi arasında bir ayrılma yok. Kardeş gibiler'' dedi.

 

Kaynak: AA
 

Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,655 µs