En Sıcak Konular

Havadan petrol ürettiler

19 Ekim 2012 09:55 tsi
Küçük bir İngiliz şirketi havadaki karbondioksiti suyla birleştirip petrol üretiyor.



Dünyanın ilk havadan petrolü üretildi. İngiltere’de küçük bir şirket, havadaki karbondioksiti petrole çeviriyor. Atmosferdeki karbondioksiti suyla birleştiren teknoloji sayesinde, küresel ısınma gibi çevre felaketlerinin önüne geçilebilir.

Air Fuel Synthesis (Hava Petrolü Sentezi) adlı şirket, küçük deneme rafinerisinde bu teknolojiyle Ağustos’tan bu yana 5 litre petrol üretmeyi başardı. İki yıl içerisinde inşa edilecek daha büyük rafineriyle üretim hacmi günde 1 tona çıkabilecek.

Havadan karbondioksit toplamak aslında yeni bir teknoloji değil. İngiliz firmasının özelliği, daha önceden bilinen birçok teknolojiyi bir araya getirerek ilk kez endüstriyel sonuç elde etmiş olmasından ileri geliyor .

The Independent’tan Steve Connar’a konuşan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Peter Harrison, “Havadan karbondioksiti ve sudan hidrojeni aldık. Bunları petrole çevirdik” diyerek teknolojinin basitliğini açıklıyor.

Harrison sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ülkede ya da dışarıda bildiğimiz kadarıyla bunu yapan biri yok. Ürettiğimiz şey petrol gibi görünüyor, onun gibi kokuyor ancak fosilden elde edilenden çok daha temiz ve saf. Konvansiyonel petrol içindeki eklentiler ya da küçük parçacıklar yok. Yine de her motorda kullanılabilir.”

Firma şu an için şebekeden kullandığı enerjiyi de rüzgar ya da güneş gibi yenilenebilir kaynaklara çevirecek. Böylece yenilenebilir elektrik enerjisi, petrole dönüştürülmüş olacak.

Şu an için bu teknolojinin yumuşak karnının havadan karbondioksit toplamak teşkil ediyor. Bugün için bir ton karbondioksiti havadan toplamanın maliyeti yaklaşık 400 dolar civarında.

New York’taki Columbia Üniversitesi’nden Profesör Klaus Lackner yeni teknolojinin maliyetinin zaman içerisinde hızla düşeceğinin altını çiziyor. Lackner, “1980’lerde ilk CD’yi 20 dolardan aldım. Bugün tanesini 10 sentten aşağı alabilirsiniz. Bir ampulün fiyatı bir yüzyılda 7 bin kat düştü” diye açıklıyor.

TİMETÜRK / Batu Serdağ



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,111 µs