En Sıcak Konular

İşte Fazıl Say'ın savunması...

18 Ekim 2012 16:06 tsi
Twitter’da paylaştığı, Ömer Hayyam'dan alıntılanan bir mesaj nedeniyle 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçlamasıyla 1.5 yıla kadar hapis istemiyle hakkında dava açılan dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın ya

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın ilk duruşmasına, sanık Fazıl Say ve müştekiler Emre Bukağılı, Turan Gümüş ve Orkun Şimşek ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada, kimlik tespiti yapılan Fazıl Say, müzisyen olduğunu belirterek, gelirinin belirsiz olduğunu söyledi.

İddianamenin okunmasının ardından savunmasını yapan Fazıl Say, "Hakkımdaki suçlamaları reddediyorum. Beraatime karar verilmesini istiyorum" dedi.

Mahkemeye yazılı savunmasını sunan Fazıl Say, duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.

İşte Fazıl Say'ın savunması...

Duruşmada savunmasını yazılıolarak sunan Fazıl Say, dilekçesinde 5 Nisan 2012 tarihinde, sosyal paylaşım sitesi olan Twitter'de yazdıkları hakkında kendisine yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini aktardı.

"Twitter'de yazmış olduğum hiçbir yazı, kullandığım hiçbir ifadedehakaret, aşağılama amacım yoktur" diyen Say, aksine, yazılarının iyice incelenmesi durumunda, dini değerleri istismar eden ile dini değerlerden rant sağlamaya çalışan kişilerden rahatsızlık duyduğunu ifade ettiğini bildirdi.

Say, sayfadaki yazılara kendi iradesi dışında hiç kastetmediği anlamlarınyüklendiğini savunarak, "Kullandığım ifadeler çarpıtılmıştır. Bu çarpıtma, benimiradem dışında, şahsım hedef gösterilerek meydana getirilmiştir. Bu durumdan sorumlu tutulmam mümkün değildir" ifadesini kullandı.

"Hesabım kamuya açık değildir"

Dilekçesinde, yaklaşık 800 yıl önce yaşayan Ömer Hayyam'a ait olduğudüşünülen ve sosyal paylaşım sitelerinde birçok kişi tarafından paylaşılan ifadelerin suç duyurusu konusu yapıldığını belirten Say, şunları belirtti:

"Söz konusu tüm yazılar, kendi hesabımda yer almakta ve bunlar sadece beni özel olarak takip etmek isteyip de sayfamı ziyaret eden kişiler tarafından görülebilmektedir. Başka bir deyişle hesabım kamuya açık değildir. Sadece özel olarak takip etmek isteyenler görebilmektedir. Öyleyse kapalı ortamd apaylaştıklarımdan rahatsız olan var ise yapması gereken yazdıklarımı takipe tmemekten ibarettir. Tüm bunlar dikkate alındığında, 'halkı kin veya düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu'nu işlememin söz konusu olamayacağı ortadadır. Benim yaptığım, birsanatçı ve birey olarak düşüncelerimi Twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde beni takip edenlerle paylaşmaktan ibarettir. Hiç kimseyi şiddete çağırmadığım, kamubarışını tehlikeye düşürmediğim açıktır."

"Baskı ve tehditler dini değerlere zarar vermekte"

Say, Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ederek ülkesine hizmet ettiğini bildirerek, "Halkıma gece gece gündüz hizmet vermeye gayret ederken, halkımı tüm dünyada en iyi şekilde temsile uğraşırken, halkımı dini değerler üzerindenaşağıladığımı iddia etmek çok yanlıştır" ifadesini kullandı.

Kendisini suçlayanların, özgür düşüncesini engellemeye çalıştığını vedini değerlerin baskı altına alınarak korunamayacağını kaydeden Say, kendisineyönelik "baskı ve tehditler"in dini değerlere zarar verdiğini ve kamu barışını bozduğunu söyledi.

Duruşma ertelendi

Hakim, sanık Fazıl Say'ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı 18 Şubat 2013'e erteledi.

SAY'A DESTEK

Bu arada çok sayıda sanatçı, duruşma öncesinde sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisi de Fazıl Say'a destek olmak için adliye önünde toplandı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 19 Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma öncesinde aralarında Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş ve Selçuk Yöntem'in de bulunduğu çok sayıda sanatçı ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri adliye önünde Fazıl Say'a destek olmak için toplandı.

Adliye önündetoplanan topluluk "Fazıl Say yalnız değildir", "Özgür sanat özgür dünya", "AKP sanatçıyı rahat bırak" yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Çok sayıda yabancı basın mensubu da davayı izlemek üzere adliye önünde yerini aldı.

"Bize düşen Fazıl Say'a sahip çıkmaktır"

Sanatçı Rutkay Aziz, "Bize düşen Fazıl Say'a sahip çıkmaktır. Bırakın onu yargılamayı bunu düşünmenin bile suç olduğu kanısındayım. Ender uluslararası değerlerimizden bir tanesidir. Bize düşen onun piyanosuyla, besteleri ve konserleriyle özgürce dünyada dolaşmasını sağlamaktır" dedi.



CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ise, "Türkiye dünyaca ünlü bir sanatçısını yargılama ayıbıyla da karşı karşıya. Bu artık süpriz değil bizim için, Demokrasi yokluğu ve ifade özgürklüğünün gelmiş olduğu en son noktayı gösteriyor. Biz demokratik kitle örgütleri ve CHP olarak varlığımızla bu tür davalara nasıl mücadele ettiysek bu mücadeleye devam edeceğiz. Umudumuz davanın bugün ilk duruşmadayargı tarafından anlamsız bulunarak soruşturmanın sona ermesi. Türkiye'yi dünyaya bu tür davalarla dünyaya tanıtan AKP iktidarının da daha sorumlu davranmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Ardından Fazıl Say'a destek olmak için gelenler duruşmayı takip etmek üzere adliyeye girdi. Fazıl Say ise basına görüntü vermeden adliyeye otoparktan girdi.

Olayın gelişimi

Ali Emre Bukağılı, Turan Gümüş ve Orkun Şimşek, Say’ın çeşitli tarihlerde sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yazdığı ve başkalarından alıntı (retweet) yaptığını iddia ettiği yazılarında İslam dinine, bu dine mensup Müslümanlara yönelik ağır hakaretler ederek dini değerleri alenen aşağıladığını iddia ederek suç duyurusunda bulunmuştu.

Fazıl Say'a destek

Fazıl Say’a destek için Ses Tiyatrosu’nda “Sesimiz Seninledir” sloganıyla bir etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinlikte sahne alan Genco Erkal, Fazıl Say’ın mesajını okudu. Say, mesajında “Bu öyle bir çağ ki tarif edemiyorum. Ancak Nazi Almanyası’nı hatırlatıyor” dedi.

Bu davanın hukuk tarihine geçeceğini belirten ve "dünya bu davaya gülmektedir” ifadelerini kullanan Fazıl Say “bu haksızlık bana değil hepimizedir” dedi.

Say’ın mesajı “madem karanlık bir dönem aydınlatalım” sözleriyle bitti. (Ajanslar)



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,205 µs