En Sıcak Konular

Solda yeni bir parti daha kuruluyor

18 Ekim 2012 11:56 tsi
BDP’den Meclis’e giren Türk solu kökenli milletvekillerinin de aralarında yer aldığı yeni bir sol sosyalist parti daha kuruluyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), parti başvurusunu bugün yapılması bekleniyor. Partinin adı Halkların Demokratik Partisi (HDP) olacak.

Barış ve Demokrasi Parti (BDP) listelerinden Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel ve Sırrı Süreyya Önder’in yanı sıra Sebahat Tuncel’in de genel kurul üyeliğini yaptığı HDK’nın parti kurma çalışmaları son aşamaya geldi. Tüzük ve programı üzerinde çalışmalar tamamlandı. Partinin kurucuları belirlendi. Partinin kurucuları arasında Prof. Dr. Fatma Gök, Yavuz Önen, Ziya Ulusoy, Ferhat Tunç, Suavi, Ahmet Telli, Hacı Orman da yer alıyor.

HDP’nin, tüm ezilenlerin ve sömürülenlerin; dışlanan ve yok sayılan bütün halkların ve inanç topluluklarının, kadınların, işçilerin, emekçilerin, köylülerin, gençlerin, işsizlerin, emeklilerin, engellilerin, LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) bireylerin, göçmenlerin, yaşam alanları tahrip edilenlerin; aydın, yazar, sanatçı ve bilim insanları ile bütün bu kesimlerle mücadele yürüten güçlerin partisi olması amaçlanıyor.

Partinin kuruluş dilekçesinin bugün verilmesi, açıklamasının ise Kasım ayındaki HDK toplantısında duyurulması bekleniyor.

HDP’nin kurulmasıyla birlikte BDP’nin bu çatının altına mı katılacağı, yoksa milletvekillerinin bir bölümünün ayrılmasıyla birlikte tamamen Kürt milliyetçi bir partiye mi dönüşeceği merak konusu.

HDK'nin kuracağı parti, kongre içinde bir yapı olacak. Kongre'nin bütün ilkelerini ve politik yaklaşımlarını benimseyecek. Yerel seçimlere, genel seçimlere, Cumhurbaşkanlığı seçimine katılma sürecinde etkin olacak. Kongre bileşenlerinin seçimlere birlikte ve ortak adaylarla girebilmelerinin ve faaliyet sürdürebilmelerinin; ayrıca Kongre dışında yer alan siyasal partiler ve oluşumlar dahil her türden örgütlenmenin de bir seçim ittifakına katılabilmesinin bir aracı olacak.



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,180 µs