En Sıcak Konular

Nobelli AB'nin gözü yoksulun ekmeğinde

18 Ekim 2012 10:55 tsi
Nobelli AB'nin gözü yoksulun ekmeğinde Nobel Barış Ödüllü Avrupa Birliği (AB) yoksullara dağıttığı gıda yardımlarını tırpanlamaya başladı.

AB'nin Ortak Tarım Politikası'ndan artan et, süt ve tahıl ürünlerini dağıtmak için 1987 yılında yarattığı ve bugüne kadar aralıksız devam ettirdiği "Yoksullara Yardım Programı" bazı birlik üyesi ülkelerin tutumu nedeniyle yok olmanın eşiğine geldi.

Yaklaşık 18 milyon AB vatandaşının yararlandığı program, yoksullukla mücadelenin "AB'nin değil devletlerin işi" olduğunu savunan bazı üye ülkelerin girişimiyle iptal edilmek isteniyor. Bu ülkelerin başını Almanya çekiyor.

Almanya'ya bu alanda destek veren İsveç, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti, yoksullara yardımın Ortak Tarım Politikası aracılığıyla yapılmasına karşı çıkıyor ve üye ülkelerin yoksullukla mücadelede kendi başlarının çaresine bakmasını istiyorlar. Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya ise yoksullara yardım programının devamını savunuyor.

FRANSA'DA YÜZDE 14 YOKSULLUK SINIRINDA

AB üyesi 20 ülkede çok sayıda yardım kuruluşunun yoksullara gıda dağıtımı için faydalandığı program sadece Fransa'da yılda 130 milyon adet aş dağıtılmasını sağlıyor. AB'nin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa'da 2010 verilerine göre yoksulluk eşiğinde yaşayanların oranı nüfusun yüzde 14.1'ini oluşturuyor. Bu oranın artan işsizlik nedeniyle 2012 sonunda yüzde 15 oranına ulaşabileceği söyleniyor.

Fransa'da yoksulluk eşiğinin altı kabul edilen aylık azami 964 Euro gelirle yaşayanların sayısı ise 9 milyona ulaşmış durumda. Polonya'da da yoksullara dağıtılan gıda yardımlarının yüzde 80'i AB programından geliyor.

500'DEN 113 MİLYON EURO'YA

Almanya'nın İsveç'le birlikte yardıma karşı Avrupa Adalet Divanı'na yaptığı başvuru haklı bulunmuş, bunun üzerine programın yıllık 500 milyon Euro olan bütçesi 2012 yılı için 113 milyona indirilmişti.

Bu yıl sonuna kadar 27 AB ülkesi arasında yeni bir anlaşmaya varılamadığı takdirde, Almanya ve kuzey ülkelerinin baskısıyla yoksullara gıda yardımı programı 2014'ten itibaren tarihe karışacak. Avrupa Komisyonu yoksullukla mücadele programı yerine 7 yıllık ve 2.5 milyar Euro bütçeli bir fon projesi üzerinde çalışıyor. Ancak yardım kuruluşları bu konuda da üye ülkeler arasında uzlaşı sağlanmasının güç olduğuna ve sağlansa da yıllık yardımın 500 milyondan 357 milyona gerileyeceğine işaret ediyor.

'AIR FOOD' KAMPANYASI

Öte yandan programın iptaline karşı Fransa'daki yardım kuruluşları "Air Food" adı altında bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında gönüllülerden yemek yapar ve yermiş gibi yapıp ve bunu filme çekip internet üzerinde dağıtmaları isteniyor.

Aralarında Kızılhaç'ın da bulunduğu yardım kuruluşları İspanya ve Yunanistan gibi işsizliğin yüzde 25 oranını ulaştığı ülkelerde yoksullara yardım programının sona ermesinin "dramatik sonuçlar doğuracağı" konusunda uyarıda bulunuyor.

Fransa'da kış aylarında yoksul ve dar gelirlilere gıda yardımı yapan "Restos du Coeur" adlı kuruluşun başkanı Olivier Berthe, konu hakkında yaptığı açıklamada, "AB Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Bu ödül Avrupa'nın geçmişteki yöneticilerine verildi. Acaba günümüz yöneticileri neye layıklar diye kendimizi sorgulamalıyız" şeklinde konuştu.

ntvmsnbc

Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,502 µs