En Sıcak Konular

Erdoğan kooperatifçilere komşuları anlattı

17 Ekim 2012 22:38 tsi
Başbakan Erdoğan, ATO'da ''Kooperatifçilik Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nı açıkladı. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin komşularının halinin içler acısı olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Komşumuzun halini görüyorsunuz. Ne haldeler. Dünyadan şu anda devamlı para yardımı istiyorlar. Yok adaları satıyorlar... Şudur, budur vs. İtalya'nın hali ortada, İspanya'nın hali ortada. Hepsinde ciddi sıkıntılar var. 10 yıl önce bizde görevi aldığımızda aynı bu durumdaydık işte. Ama bunlar aşıldı artık'' dedi.

Başbakan Erdoğan, ATO'da ''Kooperatifçilik Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nı açıkladı.

BM verilerine göre dünya genelinde 1 milyardan fazla ortağı bulunan 750 bin civarında kooperatifin faaliyet gösterdiğini anlatan Erdoğan, Türkiye'de ise 8 milyon 100 bin vatandaşın ortağı olduğu 84 bin kooperatif bulunduğunu kaydetti.

Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin kooperatifler yoluyla örgütlenme konusunda oldukça ileri bir düzeyde olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Ancak Avrupa Birliği'ndeki 250 bin kooperatifi ve 163 milyon kooperatif ortağını dikkate aldığımızda henüz kat etmemiz gereken çok yol olduğunu görüyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'deki kooperatiflerin üretimden tüketime, ulaştırmadan turizme, tarımdan sanayiye, eğitimden sigortacılığa kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösterdiklerine işaret eden Erdoğan, bugün Türkiye'de 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde yer alan kooperatif bulunduğunu belirterek, ''Bu tabi ciddi bir başarı'' değerlendirmesinde bulundu.

Kooperatiflerin bulundukları bölgelere ve faaliyet gösterdikleri sektörlere olan katkılarını görmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, 8 milyonu aşkın insanın güçlerini birleştirmeyi başaran kooperatiflerin, refahın, gelişmişliğin yurdun en ücra köşelerine kadar ulaşmasına öncülük ettiğini vurguladı.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Önemli bir ekonomik girişim modeli olan kooperatifçiliğin, ülkemizde henüz potansiyelinin tam olarak değerlendirilemediğini görüyoruz. Sayısal anlamda gelişme gösterse de kooperatiflerimiz, ekonomik ve sosyal fonksiyonları itibarıyla henüz arzu ettiğimiz düzeyde bulunmuyorlar. Bunun için kooperatifçilik konusunda köklü bir değişim, esaslı bir yeniden yapılanmaya ihtiyacımız var.''

-Kooperatifler daha etkin ve verimli yapıya kavuşturulacak-

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bugün çok büyük hedefleri olan ve bu hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacak küresel vizyon sahibi bir ülke olduğunu ifade etti.

Hükümet olarak 2023 yılı için her alanda somut hedefler belirlediklerini anlatan Erdoğan, bu hedeflere ulaşmak için yol haritaları hazırladıklarını, bu çerçevede kooperatifçiliği de stratejik bir yaklaşımla ele aldıklarını kaydetti. Erdoğan, ''8 milyondan fazla insanımızın ekonomik faaliyetlere katılmasını sağlayan kooperatiflerimizi daha etkin ve verimli yapıya kavuşturmak amacındayız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, bakanlıkların yeniden yapılandırılması kapsamında kooperatiflere verdikleri önemin bir göstergesi olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü kurduklarını, 2012 Programında bu alanın geliştirilmesine ilişkin tedbirlere de yer verdiklerini kaydetti.

Bugün açıklanan ''Kooperatifçilik Strateji Belgesi ve Eylem Planı'' ile de kooperatifleri tüm yönleriyle değerlendireceklerini ve geleceğe yönelik programlarını ortaya koyacaklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye'de kooperatiflerin faaliyet alanlarına göre, Gümrük ve Ticaret, Çevre ve Şehircilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları'nın yetki ve sorumluluk alanlarına girdiklerini söyledi.

Strateji ve eylem planının, üç bakanlığın katkılarıyla hazırlandığını ve yol gösterici bir belge niteliği taşıdığını belirten Erdoğan, hazırlık sürecinde de katılımcı bir anlayışla yürütüldüğünü bildirdi.

Erdoğan, kamu kurumlarının yanı sıra finans ve meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri, sendikalar, üniversiteler, kooperatif merkez birlikleri, tarım satış kooperatif ve birlikleriyle çalışma toplantıları düzenlendiğini, konuya ilişkin bilimsel yayınlar, istatistiki veriler, başarılı ülke uygulamalarının gözden geçirildiğini kaydetti.

Erdoğan, ''Kooperatif türlerine özgü sektörel sorunlar yerine kooperatifçilik sisteminin genel ve yapısal sorunları esas alınarak, bu çerçevede çözüm önerileri geliştirildi. Böylece ülkemiz kooperatifçiliği için yol haritası diyebileceğimiz önemli bir çalışma ortaya çıktı'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, ''Kooperatifçilik Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nın yol göstericiliğinde Türkiye'nin önümüzdeki dönemde kooperatifçilik konusunda çok iyi bir düzeye ulaşacağına olan inancını dile getirdi.

-''Türkiye zenginleştikçe vatandaşlarımızın refah seviyesi yükseliyor''-

Erdoğan, Türkiye'nin son 10 yılda demokrasiden ekonomiye her alanda çok köklü bir değişim süreci yaşadığını ifade ederek, 2003-2011 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 5,3 oranında büyüdüğünü bildirdi.

Uygulanan ekonomi politikayla uyumlu şekilde bu yılki büyüme oranının yüzde 3 şeklinde gerçekleşeceğini belirten Erdoğan, gelecek yıl ise yüzde 4'lük bir büyüme hedeflediklerini kaydetti.

''Kalkınmanın lokomotifi yatırımdır, ihracattır'' diyen Erdoğan, Türkiye'de 2002 yılında yapılan yatırımların toplamı 58,6 milyar lirayken, bu rakamın 2011 yılında 283,2 milyar liraya ulaştığına dikkat çekti.

Bu yatırımın 234,6 milyarının özel sektör tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Erdoğan, Türkiye'nin ihracatının geçen yıl 135 milyar dolarken, bu yıl eylül ayı itibarıyla yıllık ihracatın 147 milyar doları bulduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, 2002 yılında 8,5 milyar dolar olan turizm gelirlerinin, geçen yıl 23,5 milyar dolara ulaştığını, turist sayısının da 13 milyondan 31 milyona çıktığını bildirdi. Erdoğan, ''Yatırım ve ihracat arttıkça Türkiye'nin zenginliği artıyor, Türkiye zenginleştikçe de vatandaşlarımızın refah seviyesi yükseliyor'' diye konuştu.

-''IMF'e biz borç veriyoruz''-

Kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılanın 2000 yılında 3 bin 500 dolarken, geçen yıl 10 bin 444 dolara yükseldiğini ifade eden Erdoğan, Merkez Bankası'nın döviz rezervinin 2002 yılında 27,5 milyar dolarken, bugün 110 milyar doları aştığını bildirdi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

''Merkez Bankası'nın döviz rezervinin 27,5 milyar dolardan 110 milyar dolara ulaşması demek, 'Ben Türkiye olarak, Türk milleti olarak yere ayaklarımı sağlam basıyorum' demektir. Bu, bu demektir. Aksi takdirde gidersiniz IMF'in kapısında kuyruk olursunuz. 'N'olur bana biraz para ver' dersiniz. İşte göreve geldiğimizde IMF'e olan borç 23,5 milyar dolardı, ama şu anda bizim IMF'e olan borcumuz 1,3 milyar dolara düştü. Şimdi IMF'e biz borç veriyoruz, 5 milyar dolar. Şimdi onun görüşmelerini yapılıyor. Bu millet, buna hasretti. Şimdi bunu yakaladık.

Türkiye, istikrar ve güvenin hakim olduğu bir ülke haline gelince yurtdışından gelen yatırımlarda da büyük artış oldu. Komşumuzun halini görüyorsunuz. Ne haldeler. Dünyadan şu anda devamlı para yardımı istiyorlar. Yok adaları satıyorlar... Şudur, budur vs. İtalya'nın hali ortada, İspanya'nın hali ortada. Hepsinde ciddi sıkıntılar var. 10 yıl önce bizde görevi aldığımızda aynı bu durumdaydık işte. Ama bunlar aşıldı artık.''

aa

Bu haber 840 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs