En Sıcak Konular

Yetkide 2 bin üye şartı kaldırıldı

17 Ekim 2012 21:11 tsi
Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nda, sendikanın toplu iş sözleşmesi yetkisinde ''2 bin üye bulunması'' şartı metinden çıkarıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Tasarının, ''Toplu İş Sözleşmesi Yapılması'' başlıkla maddesi, AK Parti'nin kabul edilen değişiklik önergesiyle yeniden düzenlendi.

Sendikanın toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olması için belirlenen şartlar arasındaki ''2 bin üyesinin bulunması'' şartı, tasarıdan çıkarıldı. ''Kurulu bulunduğu iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde 1'inin üyesi bulunması'' şartı ise ''yüzde 3'' olarak değiştirildi.

Buna göre, işçi sendikası, kurulu bulunduğu iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde 3'ünün üyesi bulunması şartıyla, toplu iş sözleşmesinin kapsamına girecek iş yerinde çalışan işçilerin yarıdan fazlasının, işletmede ise yüzde 40'ının kendi üyesi bulunması halinde toplu iş sözleşmesi yapabilecek.
 
-''51 sendikanın yetkisini devam ettiriyoruz''-
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, iş kolu barajının şu anda yüzde 10 olduğunu ama tasarıda bunun yüzde 3 olarak öngörüldüğünü ifade etti. Muhalefet partilerinin itirazlarına yanıt veren Çelik, şunları söyledi:

''Yüzde 10'a 'iyi' diyorsanız, sendikaları ikna edin. Biz baraj olmasın diye gayret ediyoruz. Şu anda 2009 yılında 51 yetkili sendika var. O sendikaların yetkisini devam ettiriyoruz. Yüzde 3 barajı, yüzde 1 ve yüzde 2 şeklinde kademelendirilecek. Sendikalar 'yüzde sıfır' teklifinde bulunuyorlar, iş verenler yüzde 5 talebinde bulunuyor. Ama diyaloğun neticesinde geldiğimiz nokta önemlidir. Yüzde sıfır da var, yüzde 1 de var, yüzde 3 de var. Bu dengeyi ancak bulabildik. Yüzde 10'dan yüz bin kere daha iyi bir düzenlemedir.''

aa
 

Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,614 µs