En Sıcak Konular

'4 yıl önceye göre daha ucuz'

17 Ekim 2012 16:36 tsi
Doğalgaz fiyatlarının 4 yıl önceye göre daha ucuz olduğunu belirten Enerji Bakanı Yıldız, 'İndirimler zihnimizde yer almıyor, fiyat artışları hafızada daha çok kalıyor' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, NTV'nin sorularını yanıtladı.

Enerji Bakanı son dönemdeki zamlarla ilgili olarak şunları söyledi: "Benzin fiyatları kendi içinde dalgalanıyor. Biz 10 yıl önce doğalgazı asgari ücretin alma gücü nedir, şimdi nedir. 1.1.2001 asgari ücret 163 TL. Doğalgazın tüketiminin asgari ücrete oranı yüzde 32. Şu anda bu oran yüzde 18 civarında. Doğalgazın alım gücünü artırdık. Elektrik benzer şekilde. AB ülkelerinde en ucuz beş ülkeden biriyiz. Doğalgazı Türkiye'den çıkarmıyoruz, bir piyasası var. Ülkemize en büyük hediyemiz, petrol ve gazla ilgili arama faaliyetlerini artırmamız. Bugün doğalgaz fiyatları 4 yıl önceye göre daha ucuz. İndirimler zihnimizde yer almıyor, fiyat artışları hafızada daha çok kalıyor. Elektrikte ulusal tarife uygulanıyor."

Türkiye'nin yüzde 72 dışa bağımlı olduğunu belirten Yıldız, "Petrolümüz yok diye oturup ağlamayacağız. Doğalgaz Türkiye'de varsa onu bulacağız. Doğalgazın enerji üretiminde kullanılmasını kısmen doğru buluyoruz. Meskenlerde kullanılması doğru. En fazla ithalattan şikayetçi olan benim. 54 milyar dolarlık ithalat yaptık. Ulaşım sektöründe her birimiz petrol ve türevlerini kullanıyoruz. Arama faaliyetlerini 13.5 katına çıkardık. Petrol varsa biz bunu bulacağız" dedi.

Petrol aramalarıyla ilgili konuşan Yıldız, "Ben ümitli olmasam bu çalışmaları yapamam. İnandığım için yapıyorum. İki tane temel zone var. Basra'dan gelen ve Kafkas zone'u. Biz dünya devleriyle anlaşmalar yaptık. Bir kısmı buldu, bir kısmı bulamadı. TPAO ile kazdığımız kuyuda bir doğalgaza rastladık. 4 aya kadar ne bulduğumuzu, hacimini göreceğiz" diye konuştu.


75 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Yıldız üçüncü nükleer santralle ilgili olarak şunları söyledi: "Depremsellikle ilgili herhangi bir spekülasyona girmeden çalışma yapmamız gerekiyor. Bu en az iki yıllık çalışma. Akkuyu'nun anlaşmaları bitti, zemin etüdleri başladı. Geçen yıl 700 miyon dolar, bu yıl 1 milyar dolar aktarılacak. TANAP projesi gibi, Petkim gibi yatırımlarla beraber biz 75 milyar dolarlık bir yatırım yapacağız."

Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,553 µs