En Sıcak Konular

İsrail ve İran: Ebedi ittifak

17 Ekim 2012 15:43 tsi
İsrail ve İran: Ebedi ittifak 'Kuduz İsrail-karşıtı söylem Ayetullahların zalim rejimini halkın dikkatini dağıtmasına yardım ediyor.'

TİMETURK / Aner Shalev*

İran’ın İsrail’e ihtiyacı var. İran’ın İsrail’e umutsuzca ihtiyacı var. Eğer İsrail var olmasaydı, İran onu icat edecekti. Minnettar olması gerektiği İsrail, İran rejiminin tuzu biberidir. Bu kadar uzun hayatta kalmasının nedeni İsrail’dir.

Kuduz İsrail-karşıtı söylemdir, Ayetullahların zalim rejiminin halkın dikkatini başka yöne çekmesini sağlayan. Gerçek sorunlardan, ekonomik sıkıntılardan ve hayat pahasının dayanılmaz artışından, siyasi baskıdan, göstericilerin öldürülmesinden, özgürlüğün yokluğundan ve kadınların taşlanmasından öteye.

Nefret her zaman birleştirici bir kuvvet, rejimleri güçlendiren unsur olmuştur. Dahili gerginlikleri susturma noktasında harici şeytani bir düşman gibisi yoktur. Nietzche, bir düşman seçmek bir dost seçmekten çok daha önemlidir, der. İran ise bunu beklentilerin ötesinde başardı.

İsrail, İran’a yardım ediyor. Onu tehdit ediyor. Giderek alenen yapılan eli kulağında bir saldırının tehdidi, Ayetullahların rejiminin gıcırdayan dişlilerine yağ, İsrail liderliğinin uzattığı son-dakika cankurtaranı oluyor. 3 yıl önce Tahran caddelerini doldurup özgürlük ve adil seçim için haykıran öğrenciler, akademisyenler ve orta sınıftan insanlar gibi İran’daki aydınlanmış ve demokratik güçler, rejim için bir tehdit olsalar dahi İsrail saldırısında onun etrafında toplanacaklar.

Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecat’ın çıkarlarına hizmet ediyor. Saldırgan rolü oynayarak İsrail’in İran içinde şeytanlaştırılmasına yardım ediyorlar. Artık İsrail’i Orta Doğu’daki kanser olarak nitelemek daha kolay. Şüpheciler dahi ikna oluyor. İsrail’in savaş tehditleri hiçbir zaman gerçekleşmese dahi halihazırda düşmanını seçmede akıllı davranan İran rejimine yardımcı oldu.

İran halkı farklı bir liderliği hakkediyor ve bunu elde edecekler. Arap Baharı, Arap dünyasının sınırlarını yok edecek ve Tahran’a ulaşacak. Bu olduğunda İran’ın nükleer programı, Hindistan’ınkinden daha fazla bizim için önemli olmayacak.

İsrail’in İran’a ihtiyacı var. İsrail’in İran’a umutsuzca ihtiyacı var. Eğer İran olmasaydı, İsrail onu yaratacaktı. Minnettar olmaları gereken İran, şu anki İsrail liderliğinin tuzu biberidir. Hala iktidarda olmasının nedeni İran’dır.

Nefret ve korku tacirliği her zaman başta sağcı hükümetlerin etkin kontrol mekanizmaları olmuştur. Kuduz İran-karşıtı söylemi Netanyahu’nun dönüp dolaşıp Holocaust’tan bahsetmesine ve halkın dikkatini gerçek sorunlardan, ekonomik sıkıntılardan, giderek artan hayat pahalılığında, kamu hizmetlerinin çöküşünde, yerleşimler ile Haredim için devasa harcamalardan dağıtmasına olanak sağlıyor.

İran, İsrail’e yardım ediyor. Onu tehdit ediyor. Saklı bir hazine bulmuşçasına üzerine atladığı bu tehditler, Netanyahu hükümetinin gıcırdayan dişlilerini yağlıyor. Geçen kışın başından beri atmosferimizi kirleten Barak ve Netanyahu’nun yarattığı savaş bulutları, hükümete açık bir tehdit sergileyen yaygın sosyal protestoyu bastırmada başarılı oldu.

Hesaplı bir ev sahibi olmaya, sosyal adalete, düzgün şekilde işleyen kamu hizmetlerine dair talepler, füzeler ve bombaların yaklaşan kıyametinde eriyip gitti. Nadir çiçek açan sivil ve dişil söylem, bir kez daha eril ve kavgacı söyleme yenik düştü. İran’da imamların dizginleri tutması gibi, Shas parti ruhsal lideri Haham Ovadia Yosef, kısa süre önce ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidror tarafından bilgilendirildi. Geriye kalan yegane şey savaşın meşruiyeti için dini bir fetva bulmaktı.

İsrail, farklı bir liderliği hakkediyor ve bunu da elde edecek. Sadece zaman meselesi. Bu arada İsrail’in başarısız liderleri ve İran, uzaktan dehşetli bir kılıç savaşı gibi görünen ancak yakına geldiğinde Yedi Peçe Dansı (Hz. Yahya’nın şehadeti için kralın kızının dansı. ÇN) olduğu belli olan girift bir koreografiyi paylaşıyorlar. Bu, hayata kalması birbirlerine bağlı ve miadı dolmuş rejimler arasındaki ebedi bir ittifaktır.

*İsrail gazetesi Haaretz köşe yazarı.

Bu makale Oğuz Eser tarafından Timeturk.com için tercüme edilmiştir. 

Bu haber 1,881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs