En Sıcak Konular

Hacı adayları 1 gün sonra bayram yapacak

17 Ekim 2012 10:20 tsi
''İhtilaf-ı metali''yeye göre, hacı adaylarının vakfesi Türkiye'de bayramın birinci gününe rastlayacak, Suudi Arabistan'da Kurban Bayramı 26 Ekim'de başlayacak.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, ''Hanefi mezhebine göre hilal dünyanın neresinde görülürse görülsün bir gün sonrası kameri ayın başlangıcı kabul edilir'' dedi.

Mekke'deki Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Merkezi'nde düzenlenen toplantıda gazetecilerle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Ekrem Keleş ve Hasan Kamil Yılmaz, hac organizasyonu hakkında bilgiler verdi.

Kurban Bayramı'nın kimi İslam ülkelerinde farklı tarihlerle başlayacağının hatırlatılması üzerine Keleş, Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi'nin 17 Ekim Çarşamba gününü Hicri takvime göre Zilhicce ayının ilk günü olarak ilan ettiğini ve buna göre de Kurban Bayramı'nın başlangıç tarihinin 26 Ekim olarak açıklandığını hatırlattı.

Keleş, Türkiye ve bazı İslam ülkelerinde ise Kurban Bayramı'nın Suudi Arabistan'dan bir gün önce kutlanacağını ifade ederek, Hanefi mezhebine göre hilalin dünyanın neresinde görülürse görülsün bir gün sonrasının kameri ayın başlangıcı kabul edildiğini, Şafi mezhebi gibi bazı mezheplerde ise ayın bulunulan coğrafyada görülmesinin esas alındığını belirtti.

Söz konusu durumun İslam literatüründe ''ihtilaf-ı metali''yeye itibar edilip edilmemesi (ayın görüldüğü yerlerin coğrafyalara göre farklılık göstermesi) olarak tanımlandığını anlatan Keleş, ''Zilhicce ayının hilali dün itibariyle Güney Amerika'nın batısında görüldü'' dedi.

Keleş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ''ihtilaf-ı metali''yeye itibar etmeyen bir kriteri esas aldığı için ortaya böyle bir farklılık çıktığını bildirerek, hacı adaylarının Arafat Dağı'ndaki vakfesinin Türkiye'de bayramın birinci günü olan 25 Ekim Perşembe gününe rastlayacağını, Suudi Arabistan'da Kurban Bayramı'nın 26 Ekim'de başlayacağını sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, başkent Riyad'daki merkezinde düzenlediği oturumda aldığı kararla, Hicri takvime göre 17 Ekim Çarşamba günü Zilhicce ayına girileceğini duyurmuştu.

aa

 

Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,720 µs