En Sıcak Konular

Bir garip istihbarat teklifi

16 Ekim 2012 18:01 tsi
Bir garip istihbarat teklifi Amerika neden bu kadar acele ediyor?

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone'nin, Türkiye'nin terörle mücadele süreci ve Suriye krizine dair televizyonların Ankara temsilcileri ile yapmış olduğu sohbet toplantısı bir takım ilginç noktalar içeriyor. Söz konusu toplantının sadece televizyon kanallarının temsilcilerini içermesi, önemli. Öteki taraftan Ricciardone'nin söylediklerinin  iki farklı versiyonu olması da garip. Birincisi çok az detay içeren, hemen hemen tüm haber sitelerine yansımış olanı. İkincisi ise Hürriyet gazetesinin internet sayfasında yayınlanan ve CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sadece Hürriyet ile paylaştığı detaylı ve önemli mesajlar içeren versiyonu. Belli ki CNN üzerinden verilmesi istenen bu mesajları, gazetelerin malum tavrı yüzünden iyibilgi olarak paylaşamasak da, altını çizmek isteriz.

1- PKK ile mücadele konusunda istihbarat paylaşımına dair Ricciardone'nin açıklamalarında bir acelecilik ve hatta panik havası var. Paylaşımı vurgulaması, daha da paylaşmaya hazır olduklarını söylemeleri, sanki bir gönül alma operasyonuna hazırlık gibi. 'Sinirlendiğini' söylemesi ve sık sık kendini tekrar etmesi, bu panik havasına dair güçlü göstergeler. Bu neyin paniği olabilir?

2- İstihbarat paylaşımından fazlasını önerdiklerini söylemesi ilginç. Bin Ladin operasyonunu örnek gösterip, Türk mercilerin kendi deneyim ve yasalarına göre çalıştıklarına söylemesi, biz söylüyoruz ama onlar dinlemiyor gibisinden bir şikayete dalalet ediyor. Üstüne de daha yakın bir işbirliğine hazırız demesi, televizyon kanallarından duyurulması istenen alelacele hazırlanmış bir işbirliği teklifi gibi duruyor. Bu 'acele teklifin' yukarıda sorguladığımız panik havasıyla ilişkisi olabilir. Madem 'daha akıllı' ve 'daha yakın' çalışmak mümkündü, neden bu şimdiye kadar uygulanmadı?

ABD Büyükelçiliği, televizyon kanallarının temsilcileri ile toplanmayı daha önceden ayarlamış mıydı, bilemiyoruz. Ancak her halbükarda bu aceleye getirilmiş gibi görünen ve panik kokan açıklamaların Başbakan Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın görüşmesine denk gelmesi, işin tesadüf boyutunu biraz zorluyor.

Acaba Türkiye'ye oyun değiştirecek yeni bir istihbarat mı geldi? Yoksa bazı tahmin edilemeyen gelişmelerin önü mü alınıyor?

www.iyibilgi.com

Bu haber 3,125 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,504 µs