En Sıcak Konular

Gıda krizine çözüm aile çiftçiliği

16 Ekim 2012 13:55 tsi
Çiftçisen gıda krizinin kaynağının yanlış gıda politikaları olduğunu açıkladı. Kendine yeterlilik üzerine kurulan politikaları, küçük aile çiftçiliğinin yaygınlaştırılmasını önerdi. Fiyatlardaki artışın tekellerin inisiyatifinde belirlendiğini hatırlattı.

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçisen) Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayımladığı bildiride temel gıda maddelerinde kendine yeterliliği esas alacak politikaların geliştirilmesi ve uygulanmasının gerekliliğini vurguladı.

Dünya ölçeğinde yaşanan açlığa ve gıda krizine dikkat çekilerek kimyasal katkılarla toprağı ve suyu kullanılamaz hale getiren politikalar eleştirildi.

Gıda politikasındaki sorunların çözümü için çiftçilerin üretimden pazarlamaya zincirin tüm halkalarına tüketicilerle birlikte sahip kılınmasının önemine değinilen açıklamada, şirket tarımcılığı yerine küçük aile çiftçiliğinin hükümetler tarafından merkezi politika olarak benimsenmesi de önerildi.

FİYATLARI TEKELLER BELİRLİYOR

Çiftçisen'in hatırlattığı verilere göre, küresel nüfus gıda arzının gerisinde seyrediyor. Son yirmi yıldır küresel gıda üretimi yılda yüzde 2'den fazla artarken nüfusun büyüme oranı yüzde 1,14 oldu.

Yaklaşık 3 milyar insan yeterli gıdaya erişemiyor. Dünyadaki açların sayısı 1.02 milyara ulaşmış durumda.

Küresel gıda fiyatlarının yükselme nedeninin üretim yetersizliği olmadığı, adil paylaşımın olmamasından kaynaklandığının anlatıldığı açıklamada, verilerin adil paylaşımın olması halinde aç insanın olmayacağını gösterdiği ifade edildi.

Gıda fiyatlarını arttıran ve insanların açlığına neden olan unsurun gıda alanında çalışan tekel konumundaki küresel gıda şirketleri olduğunun altı çizildi.

"Tarımsal piyasalarda küresel gıda şirketlerinin tekelciliğinden dolayı tahıl ticaretinin yüzde 80'inini yalnızca üç tekel; dünya mısır tohumu sektörünün yüzde 65'ine yalnızca iki tekel egemen durumdadır.

"Küresel zirai ilaç piyasasının yüzde 75-80'inine altı şirket, küresel muz ticaretinin yüzde 80'inine beş şirket hükmediyor.
Tekeller, çiftçilere girdi satarken tekelci, üretilen ürünleri satın alırken de tekelci konumunda. Tekelci konumlarından yararlanarak girdi fiyatını yüksek belirlerken, ürünlerin alımında çiftçileri aşırı fiyat kırmaya zorluyor, sömürüyorlar." (Bianet)

Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,224 µs