En Sıcak Konular

Neden 'dünyayı terk edin' diyorlar?

16 Ekim 2012 12:00 tsi
Neden 'dünyayı terk edin' diyorlar? "50 yıl içinde insanlığın Dünya’dan çıkması gerektiğine kesinlikle inanmıyorum. 50 yıl içinde bunu gerektirecek bir şey mi olmasını bekliyoruz ki?"

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler günümüzde uzay-havacılık yatırımlarını hızla artırıyor, uzay turizmciliğinden madenciliğine, Mars’ın keşfinden radyasyon kuşaklarının analiz edilmesine kadar sayısız proje çizilip hayata geçirilmeye çalışılıyor. Tam 36 yıl boyunca ABD’nin Stanford Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan ve uzay araştırmalarına sağladığı katkıdan dolayı NASA’nın Antarktika’daki karla kaplı bir dağına adını verdiği Türk bilim insanı Umran İnan, uzay keşfinin önemini ve yakın gelecekte bu alanın bize yararlı olması adına neler yapılması gerektiğini ntvmsnbc’den Müfit Yılmaz Gökmen'e anlattı.

2009’dan bu yana Koç Üniversitesi rektörlüğü görevinde bulunan İnan, ‘uzayın sınırları olmayan genişliğiyle insanların hem hayal gücünü, hem de teknolojik kabiliyetlerini geliştirmesi adına mükemmel bir araştırma alanı olduğunu’ belirtti. Dünya’yı terk ederek Mars veya başka bir gezegene yerleşmenin gereksiz ve olanaksız olduğunu ifade eden İnan'ın röportajından ilgili kısım:

Genel tabloya baktığımızda küresel uzay-havacılık projelerinde tam bir karmaşa görüyoruz. ABD 2040’ta Mars hedefi koymuş, Rusya ve Çin daha önceki bir tarihte Ay’a gitmekten bahsediyor. Özel şirketler Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kargo gönderdikleri gibi ilk önce yörünge altında, ardından gezegenler arası turistik uçuşlara başlamaktan bahsediyor. Hollandalı bir televizyon kanalı, Mars’ta TV programı çekeceğim diyor. Dahası, sözünü ettiğimiz bir bayrak yarışı da söz konusu. Siz şu anki durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Karmaşanın olması normal. Devletlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda girişimci mevcut. Belli hedefler çiziliyor ve bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak ekonomik altyapı sağlanmak isteniyor. Özel teşebbüsün ise uzayda projeler gerçekleştirmesinin önünde hiçbir engel yok. Bir özel şirketin uzay aracının veya uydusunun bir yerleşim birimine düşmesi durumunda nasıl bir sigorta ve hukuk süreci işleneceği bile biliniyor. Özel teşebbüs, belli ekonomik hedefler peşinde koşarken teknolojik gelişimleri zorlayabilir ve bu şekilde belli hedeflere devletlerden daha çabuk ulaşabilir.

Mars’a ilk önce çıkmaları gibi?

Mars’a ABD devletinden önce bir özel şirketin çıkıp çıkmayacağı, tamamen kaynaklara bağlı bir mesele. Bana sorarsanız çıkamaz, çünkü bu projenin boyutları özel teşebbüsün altından kalkabileceği gibi değil. Ay’a çıkabileceklerini düşünüyorum ama Mars hedefi yüz milyarlarca dolar gerektiren çok daha zor bir proje. Zor olması motive edici olabilir, belli kazanımlar sağlayabilir ve ortaklık yapılmasını da tetikleyebilir.

Mars bilim dünyasının yakın zamanda en çok öne çıkardığı konulardan biri. Astronomik gelişmelerin, haberlerin neredeyse yarısını oluşturuyor. Bu heyecan ve merakın, insanlığın yakın zamanda Mars’ta koloni kurma eğilimine işaret ettiğini söyleyebilir miyiz?

Hayır, bana sorarsanız öyle bir şey yok. Örneğin kısa bir süre önce NASA, Dünya’nın radyasyon kuşaklarını incelemesi için iki tane uydu fırlattı. İki uydu birbirileriyle koordineli olarak ölçümler yapacak ve biraz önce bahsettiğim, uyduların uzaydaki görev sürelerinin sınanması konusunda önemli bilgiler toplayacak. Bana sorarsanız bu da çok büyük bir proje. Milyarlarca dolarlık uydu projelerini etkileyecek olan bu proje, bence Mars projesi kadar büyük bir öneme sahip. Voyager-1 uzay aracının Güneş Sistemi’nden çıkarak yıldızlararası uzaya girecek olması da bir başka büyük çaplı bir olay. Bunların yanı sıra Satürn’de çok önemli gözlemler yapan Cassini uzay aracı var.

Mars, basının daha çok ilgisini çeken bir yer. Ayrıca şimdi orada ölçümler yapan bir keşif aracı, Merak (Curiosity) var. Curiosity fiziksel ve kimyasal deneyler gerçekleştirerek atmosferi, Mars’ın yüzeyini inceliyor, su var mı diye araştırıyor. Tüm bu araştırmalar da heyecanla takip ediliyor.

Mars’ın ve Ay’ın yanı sıra, bir diğer koloni kurabileceğimiz yerlerden biri olarak gösterilen Satürn’ün uydusu Titan var. Sizce 10 ya da 20 yıl içinde olmasa da, 50 yıl sonra insanlığın Dünya dışında yeni yaşam yerleri bulması gerekmeyecek mi?

50 yıl içinde insanlığın Dünya’dan çıkması gerektiğine kesinlikle inanmıyorum. 50 yıl içinde bunu gerektirecek bir şey mi olmasını bekliyoruz ki? Savaş mı olacak mesela?



Bu haber 1,523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,084 µs