En Sıcak Konular

Birleşik Krallık için ayrılık imzası

15 Ekim 2012 16:16 tsi
İskoçya'nın bağımsızlık referandumuna ilişkin tarihi imza

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasına ilişkin yapılacak referandum konusunda anlaşma imzalandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron ile İskoçya'daki bölgesel hükümetin başkanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, 2014 yılının sonbaharında yapılması planlanan referandumu görüşmek üzere bugün Edinburgh'da bir araya geldi.

 İki liderin görüşmelerinin ardından imza koyduğu anlaşmayla, referandumda İskoç halkına bağımsızlıkla ilgili, cevabın "Evet" ya da "Hayır" olacağı tek soru yöneltilmesi ve İskoçya'da halk oylamasına 16 yaş üzerindeki herkesin katılabilmesi gibi konularda uzlaşma sağlandı.

 Anlaşmayla ayrıca, İngiltere, İskoç parlamentosu Holyrood'a resmi olarak referandumu yapma yetkisi vermiş oldu.

 

 -Avro krizinin seyri-

 

 Mevcut kamuoyu yoklamaları, özellikle avro krizinin etkisiyle İskoç halkının, Birleşik Krallık'tan ayrılmak istemediğini ortaya koysa da iki yıl içerisinde bunun değişebileceğine dikkati çekiliyor.

 Alex Salmond, para birimi sterlin olan İskoçya'nın avroya geçmesini ve ülkesinin Avrupa Birliği üyesi olmasını istiyor. Dolayısıyla avro bölgesindeki mevcut ekonomik krizin iki yıl içerisindeki seyrinin, İskoç halkının bağımsızlık konusundaki görüşünü doğrudan etkileyeceği yorumu yapılıyor.

 İngiltere'deki üç büyük siyasi parti, İskoçya'nın bağımsızlığına karşı çıkarak, "Birlikte daha güçlü olunduğunu" savunuyor.

 Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) ise referandumu İskoçların İngilizleri yendiği Bannockburn savaşının 700'üncü yıl dönümünün kutlanacağı 2014 yılında yaparak, milliyetçi eğilimlerden fayda sağlamayı umuyor.

 SNP, geçen yıl yapılan seçimle, İskoçya özerk parlamentosunun kurulduğu 1999 yılından bu yana ilk kez oyların çoğunluğunu almıştı. Böylece, İskoçya'da bağımsızlık talebi daha güçlü bir şekilde dile getirilmeye başladı.

 

 -Nükleer silah üssü ve Kuzey Denizi'ndeki petrol ile doğalgaz-

 

 İskoçya'da 2014 yılında yapılması beklenen referandumdan "Evet" sonucu çıkarsa İskoçya İngiliz hükümetiyle görüşmelere başlayacak.

 İskoçya'ya bağımsızlığının nasıl verileceğinin masaya yatırılacağı müzakerelerde, savunma konusunun temel tartışma konularından biri olması bekleniyor. Çünkü İngiltere'nin nükleer silahlarının üssü İskoçya'daki Faslane deniz üssünde bulunuyor.

 Bir diğer tartışmalı konu da Kuzey Denizi'ndeki petrol ve doğalgaz rezervleri. Salmond, bağımsızlıkları halinde Kuzey Denizi'ndeki petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 90'ının kontrolünü üstleneceklerini söylüyor. İngiltere ise ekonomik belirsizliklere neden olacağı gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

 Referandumdan "Evet" sonucu çıkması ve müzakerelerde anlaşılması halinde, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığının 2016 yılından önce gerçekleşmesi beklenmiyor.

 İskoçya'nın ekonomik ve siyasi bağımsızlığı konusunda başlatılan kampanyalar 1700'lü yıllara dayanıyor. Ülkede son 300 yıldır, çeşitli siyasi gruplar, partiler ve kişiler bağımsızlık konusunda kampanyalar yürütüyor. 


Bu haber 964 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,063 µs