En Sıcak Konular

Apple'dan Samsung'a üretim darbesi

15 Ekim 2012 14:36 tsi
Apple'dan Samsung'a üretim darbesi Teknoloji dünyasına düşen en son haberler, patent kavgasından bıkmayan Apple ve Samsung arasındaki iş ortaklığının da sona erebileceğine işaret etti. Böyle bir durum, her iki şirketi de çok olumsuz etkileyebilir. İddialar, Apple’ın donanım tedarikin

Apple ve Samsung küresel alanda neredeyse her gün haberlere konu olan kavgalarıyla teknoloji dünyasının en büyük hasımlarından ikisi. İki şirket, aynı zamanda çok büyük iş ortağı konumundalar. Öyle ki, akıllı telefon piyasasının en çok talep gören telefonlarından iPhone 5’in kullandığı yeni nesil süper işlemci A6, Samsung tarafından tedarik ediliyor.

Samsung, ekran ve çip başta olmak üzere Apple’ın en büyük parça tedarikçilerinden biri. Güney Koreli elektronik devi, Bloomberg rakamlarına göre Haziran 2012 itibariyle gelirinin yüzde 7.6’sını Apple’dan sağlıyor. Apple ise akıllı telefon ve tablet bilgisayar piyasasındaki en büyük rakiplerinden biri olan Samsung’un ürettiği parçaları elektronik ürünlerinde kullanıyor.

Apple-Samsung spekülasyonlarının en yeni kaynağı Güney Kore gazetesi Korea Times, en son haberinde iki şirket arasındaki iş ortaklığının ciddi olarak yara alabileceğini öne sürdü. Korea Times, Samsung’un üst düzey yöneticilerine dayanarak verdiği haberde, Apple ile milyarlarca dolarlık ticaret sağlayan tedarik anlaşmalarının iptal edilebileceğini belirtti. Gazeteye konuşan bir Samsung yetkilisi, “Apple, artık en büyük rakibinin teknolojisini kullanmayacağını açık bir şekilde belirtti” ifadesini kullandı.

‘TAYVANLI ŞİRKETLE ÇALIŞACAK’
Korea Times’a adının verilmemesi şartıyla konuşan Samsung yetkilisi, A6 işlemcisi hakkında, “Çipin tüm tasarımı Apple’a ait. Samsung sadece çipin üretimini yapıyor” dedi. Yetkili, geçmişte iki şirketin çip geliştirilmesinde beraber çalıştıklarını, ancak bugünkü ortaklığın geçmişten farklı olduğunu ifade etti.

Korea Times, Barclays bankasının raporuna dayanarak, Apple’nın A6’dan sonra gelecek yeni işlemcisi A7’yi, Tayvan’ın Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ile üreteceğini öne sürdü. Tayvan merkezli şirket, dünyanın en büyük fason çip üreticisi konumunda.

NE KADAR DOĞRU?
Analistler, eğer iddialar doğruysa, Tayvanlı şirketin A7’nin üretilmesi konusunda ne kadar yeterli olacağından emin değil. Apple’ın Samsung ile çip ortaklığını sona erdirerek elektronik donanım üretilmesi alanında hızla ilerleyen Tayvan’a kayabilecek olması, uzmanlar tarafından çok büyük bir değişiklik olarak kabul ediliyor.

Güney Kore’nin Tongyang Securities şirketinde analist olan Park Hyun, Apple’ın çip üretiminde Tayvan’ı seçmesi halinde, bu tercihin zamanla diğer parçaları da içine alabileceğini belirtti. Park, “Görünüşe bakılırsa, Samsung milyarlarca dolarlık anlaşmalarını, Apple ise en büyük tedarikçilerinden birini kaybedecek” dedi.

Ntvmsnbc



Bu haber 1,229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,735 µs