En Sıcak Konular

İskoç halkı bağımsızlığa sıcak bakmıyor

15 Ekim 2012 13:36 tsi
İngiltere ile İskoçya bağımsızlık referandumuyla ilgili anlaşmayı imzalamaya hazırlanırken, yapılan son kamuoyu yoklamaları İskoçların bağımsızlığa desteklerinin düştüğünü ortaya koydu.

YouGov adlı araştırma şirketinin İskoçya'da yaptığı bir kamuoyu yoklamasından, Londra'da yapılan Olimpiyat Oyunları'nın ve Avro bölgesindeki ekonomik krizin İskoçların bağımsızlığa verdiği desteği azalttığı sonucu çıktı.

 Araştırmaya göre, İskoçya'da Londra ile birliği savunanlar yüzde 53, bağımsızlığı destekleyenler ise yüzde 28. Birleşik Krallık'tan ayrılmayı en çok isteyenler ise, 18-24 yaş arasındaki gençler.

Ancak aynı kamuoyu yoklaması, yüzde 64'ün, İskoç hükümetinin İngiliz hükümetinden (yüzde 24) İskoçya yararına daha iyi kararlar aldığını düşündüğünü ortaya koydu.

İngiltere Başbakanı David Cameron ile İskoçya'daki bölgesel hükümetin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond'ın bugün detaylarını imzalayacakları referandumun yapılmasına iki yıl var. Referandumun 2014 yılının sonbahar aylarından önce yapılması beklenmiyor. Bu süre içerisinde, İskoç halkının bağımsızlığa ilişkin görüşlerinin değişebileceğine dikkati çekiliyor.

Referandumda İskoçlara, cevabın "Evet" ya da "Hayır" olacağı bağımsızlığa ilişkin bir soru yöneltilmesi ve referanduma katılma yaşının 16 yaş ve üzeri olması bekleniyor.
        
-Referandumdan "Evet" sonucu çıkarsa?-

İskoçya'da 2014 yılında yapılması beklenen referandumdan bağımsızlığa "Evet" sonucu çıkarsa, İskoçya İngiliz hükümetiyle görüşmelere başlayacak.

İskoçya'ya bağımsızlığın nasıl verileceğinin masaya yatırılacağı müzakerelerde, savunma konusunun temel tartışma konularından biri olması bekleniyor. Çünkü, İngiltere'nin nükleer silahlarının üssü İskoçya'daki Faslane deniz üssünde bulunuyor.

İskoçya'nın para birimi de ele alınacak konulardan biri olacak. Sterlinin kullanıldığı İskoçya'da, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond Avro para birimine geçilmesini istiyor.

Referandumdan "Evet" sonucu çıkması ve müzakerelerde anlaşılması halinde, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığının 2016 yılından önce gerçekleşmesi beklenmiyor.

aa


Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,869 µs