iyibilgi Avustralya" /> iyibilgi Avustralya"/>

En Sıcak Konular

ABD memnun: Yeni Pasifik düzeni ilerliyor

15 Ekim 2012 09:28 tsi
ABD memnun: Yeni Pasifik düzeni ilerliyor 120 bin ölü, 2 milyon göçmen ve 40 yılın ardından Filipinler’de devlet ile Moro İslami Özgürlük Cephesi bugün barış görüşmelerinin ilk taslağını imzalıyor.. 'Bangsamoro' kuruluyor!.. iyibilgi Avustralya

Filipinler'deki Aquino yonetimi ile Moro İslami Özgürlük Cephesi arasında yapılan anlaşmaya gore Müslümanların yaşadığı Mindanao bölgesi, “Bangsamoro” adıyla ayrı bir otonom bölge olacak.

Bangsamoro yönetimi hukuk kurallarını İslami yasalara gore yapabilecek, bölgedeki gelir vergilerinden yararlanabilecek ve kendi polis gücünu kurabilecek. Dış politikada ve ulusal güvenlikte Filipinler devletine bağlı olacak.

17 Mart 1968’de Cebide katliamiyla başlayan sorun tam 40 yıl sürdü. Marcos yönetiminden önce hükümet ile Moro islamcıları arasında daha önce görüşmeler için karşılımlı hazırlık yapılıyordu. Marcos’un iktidara gelmesiyle başlattığı saldırgan tutum sorunun aşılamamasında büyük rol oynadı.

Şu an ön görüşmelerine başlanacak olan ve kalıcı barış arayan müzakereler, yapılan anlaşmaya göre 2016’da bitirilecek ve Otonom Bangsamoro yönetimi bölge idaresini aynı yıl alacak.

Filipinler devleti ile islamcı grup arasındaki barış görüşmeleri 16 yıl sürmüş çatışmalar sırasında 120 bin kişi hayatını kaybetmişti. Bu süre zarfında 2 milyon kişi de yerinden olmuştu.

Gelinen noktadan memnun olduğu anlaşılan ABD ise barış görüşmelerinde kalıcılık sağlanırsa bölgeye büyük ekonomik yardım yapacağını açıklamış bulunuyor.

Uzmanlar, “Mindanao Modeli” olarak adlandırılan modelin şimdiden Endonezya’nın Aceh bolgesi, Tayland ve Myanmar icin örnek model olabilecegi düşüncesini  seslendirmekte! Yani yeni Pasifik düzeni ilerliyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,999 µs