En Sıcak Konular

Jandarma karakolları Emniyet'e devredildi

15 Ekim 2012 08:25 tsi
Jandarma karakolları Emniyet'e devredildi Sivilleşme adımı kapsamında, üç ilçe jandarma komutanlığı ile 58 jandarma karakolu İçişleri Bakanlığı’na devredildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, uzman jandarma yetiştirilmesine son verildiğini açıklamasının ardından, Jandarma Genel Komutanlığı’na er alımının her geçen yıl azaldığı ortaya çıktı. Buna göre, Jandarma’ya bağlı askerî birliklerde 8 bin 883 uzman erbaş görev yapıyor.

Bugün gazetesinin haberine göre, kısa dönem askerlik yapanlar da dahil olmak üzere er ve erbaş sayısı 136 bin 523. Öte yandan 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra Jandarma ile Emniyet arasında imzalanan protokol gereği üç ilçe jandarma komutanlığı ile 58 jandarma karakolu Emniyet’e devredildi.

Bu durum, Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bütünüyle bağlanması için çalışmalar yürütüldüğü bir dönemde, sivilleşme adına atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Amaç, asayişi sağlamak

Necdet Özel, Savunma ve Havacılık dergisinin son sayısına verdiği söyleşide konu hakkında şöyle diyor: “Jandarma Genel Komutanlığı’nda rütbeli personelin eğitim süresinin artırılarak daha nitelikli emniyet ve asayiş hizmeti verilmesi aksadıyla, uzman jandarma kadroları yıllara sari astsubay kadrolarına dönüştürülmektedir. Uygulama kapsamında; 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından itibaren uzman jandarma temin ve yetiştirilmesine son verilmesine ve Uzman Jandarma Okulu’nun kapatılarak, Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu’nun kapasitesinin ve buna bağlı olarak astsubay yetiştirme miktarının artırılmasına karar verilmiştir. Uzman Jandarma Okulu’nda bir yıl süreyle mesleki eğitim alarak mezun olan uzman jandarmalar yerine, Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nda iki yıl süreyle ön lisans düzeyinde akademik ve mesleki eğitim alarak mezun olan astsubay statüsünde personel istihdam edilerek Jandarma Genel Komutanlığı’nın emniyet ve asayiş hizmetlerindeki etkinliğinin daha da artırılması sağlanacaktır.”

Şimdi sıra Jandarma’nın statüsünde

Jandarma Genel Komutanlığı’nın statüsü, askerî vesayetin sonlandırılması noktasında sık sık tartışma konusu oluyor. Zira teorik olarak, Jandarma Genel Komutanlığı, barış zamanında şeklen İçişleri Bakanlığı’na bağlı görev yapan silahlı, askerî bir güvenlik ve kolluk kuvvetiyken savaş zamanında TSK bünyesinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor.

Gerçekte ise, Jandarma Genel Komutanlığı, TSK’nın fiilen bir parçası olup Silahlı Kuvvetler’le ilgili görevleri, örgütlenme biçimi, bütçesi, terfi sistemi, personel eğitim ve öğrenim açısından Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor ve bütçesi de, her ne kadar İçişleri Bakanlığı’nın bütçe kalemleri arasında yer alsa da yine TSK’nın denetimi altında kullanılıyor.

Taraf



Bu haber 1,135 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,384 µs