En Sıcak Konular

Suriye'ye barış gücü birlikleri planı

15 Ekim 2012 08:05 tsi
Suriye'ye barış gücü birlikleri planı Suriye'de 3000 askerlik barış gücü planı.

Sunday Telegraph'ın haberine göre Suriye’nin yeni barış elçisi, geçtiğimiz haftaları gelecekteki bir ateşkesi kontrol altında tutmak üzere Avrupalı birlikleri de kapsayacak barış gücü planları için sessiz sedasız nabız yoklayarak geçirdi.

Colin Freeman imzalı haber, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği ortak elçisi olarak geçen ay göreve gelen Cezayirli diplomatın barış gücünü oluşturma planlarına hangi ülkelerin asker gönderebileceğini anlamaya çalıştığını yazıyor.

Sunday Telegraph, elçinin planının, Suriye ile Türkiye arasında artan gerilimi yatıştırmak üzere Türkiye’ye ziyareti sırasında ortaya çıktığını söylüyor.

Freeman, Irak ve Afganistan’daki geçmiş müdahalelerinden dolayı İngiliz ve Amerikan güçlerinin, çatışmanın çalkantılı doğası ve muhalifler arasında İslamcıların artan varlığı göz önüne alındığında, plana dâhil olma olasılığı düşük olduğunu savunuyor.

Haber “Bu nedenle Brahimi’nin hâlihazırda İsrail’in Lübnan sınırında güvenliği sağlamakla görevli 15 bin askerlik Unifil gücüne destek veren ülkeleri yokladığı düşünülüyor” diyor.

Unifil gücünde askeri bulunan İrlanda, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin herhangi bir barış operasyonunda gerekli olacak altyapı ve saha bilgisine sahip oldukları düşüncesi de haberde yer alıyor.

‘Suriye Libya değil’Yazar, Arap Dünyası’nda “tarafsız” olarak algılanan ülkelerden dahi olsalar, Suriye’de Avrupalı askerlerin varlığının Orta Doğu’da yeni bir Batı askeri müdahalesi olarak algılanabileceğini söylüyor: “Uzmanlar [Suriye’de Avrupalı askerlerin] hem İslamcılar hem de rejim yanlıları açısından yeni bir saldırı fitili olabileceğinden korkuyor.”

Haber, Suriye’de şiddetlenerek devam eden savaşa rağmen İngiliz hükümetinin şimdilik Suriye’ye doğrudan askeri müdahale ihtimalini düşünmediğine de işaret ediyor ve devam ediyor: “İngiliz hükümeti, Libya’nın aksine, Suriye’de net bir saflaşma olmadığını ve her iki tarafında bölgesel güçlerce desteklendiğini vurguluyor.”

Sunday Telegraph’a konuşan İngiliz Savunma Bakanı “İleri doğru en iyi yol görüşmeler ve diplomasiyle birlikte, uygulanacak yaptırımlarla baskı. Suriye, Libya değil” diyor.

BBC Türkçe








Bu haber 1,003 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,761 µs