En Sıcak Konular

Belçika halkı sandık başına gitti

14 Ekim 2012 14:30 tsi
Belçika halkı aylar süren seçim kampanyasının ardından bugün mahalli seçimler için sandık başına gitti.

Altı yıl boyunca görev yapacak belediye ve il meclis üyelerini seçmek için 7,8 milyon seçmen seçim büroları önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Belçika’da yerel saatle 08’de açılan seçim sandıkları klasik usul olan kurşun kalemle oy kullanacaklar için saat 13’e kadar açık kalırken, elektronik oy kullandıran seçim bürolarında vatandaşlar saat 15’e kadar oy kullanabildiler. Sabahın erken saatlerinden itibaren sandık önlerinde uzun kuyrukların oluşurken, engelli ve yaşlı seçmenlerin rahat oy kullanabilmesi için özel düzenekler dikkat çekti. 11 milyon nüfuslu Belçika’da 7,8 seçmen bugün belediye ve il yönetimlerinde altı yıllığına görev yapacak 8 bin 512 kişiyi seçmek için oylarını kullandı. Flaman Bölgesinde yer alan 308 belediyeden 151’inde oylar elektronik olarak atıldı.

Belçika’daki 2012 mahalli seçimlere rekor sayıda Türk asıllı aday iştirak etti. Yaklaşık 400 kadar Türk asıllı adayın yarıştığı seçimlerde alınacak tercihli oylara bağlı olarak ilk defa Türk asıllı belediye başkanının seçilmesi söz konusu. Federal Milletvekil Meyrem Almacı ve Flaman Bölge Milletvekili Veli Yüksel partileri tarafından liste başı yapılarak belediye başkanlığı için yarışırken, Brüksel Bölge Hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır ilk sıradan aday olmasa dahi tercihli oylara bağlı olarak seçim ismi belediye başkanları arasında geçiyor. Emir Kır, ‘‘Her şeyden önce seçimlerin tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu seçimler belediye seçimleri. Belediyelerin vatandaşlar için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.’’ şeklinde konuşurken, kendisinin belediye başkanlığı konusundaki soruya, ‘‘Bu bağlamda bir şey demek için henüz çok erken. Seçimlerin sonuçlarını beklememiz lazım. Vatandaşlarımız bizim (Sosyalistler) listemizi seçer ve yönetime tekrar getirirse, belediye başkanı ile protokol anlaşmamış var. Mevcut belediye başkanı birinci dönemde görev yapacak, ben geri kalan dönemde görev alacağım. Ama seçim sonuçlarını beklemek lazım. Şuan için beklememiz lazım.’’ sözlerine yer verdi.

Altı yıllığına görev yapacak yerel yönetimleri belirlemek için sandık başına giden seçmenlerin kullandığı oyların kısa sürede sayılması ve akşamın erken saatlerinde gayri resmi sonuçların açıklanması bekleniyor.

cihan

Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,528 µs