En Sıcak Konular

Karadağ sandık başında

14 Ekim 2012 10:33 tsi
Bağımsızlığını 2006 yılında ilan ederek Sırbistan'dan ayrılan Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ'da, 3'üncü kez düzenlenen parlamento seçimlerinde oy verme işlemi başladı.

Balkanlar'ın 625 bin nüfusuyla en küçük ülkesi olan, ancak doğal güzellikleri ve Adriyatik kıyısındaki sahilleriyle dünyanın değişik yerlerinden her yıl milyonlarca turistin geldiği Karadağ'da halk, meclisteki 81 milletvekilini seçmek için sabah saatlerinde sandık başına gitmeye başladı.

Karadağ Devlet Seçim Kurulu'nun açıkladığı bilgilere göre, ülkede toplam 514 bin 55 kayıtlı seçmen bulunurken, 479 bin 19 kişinin adaylarını seçeceği liste kiril alfabesinde basıldı. 35 bin 36 kişinin oy kullanması için ise aday listeleri hem kiril hem latin alfabesinde basıldı.

Seçim Kurulu, en çok kayıtlı seçmenin bulunduğu başkent Podgoritsa'da, 144 bin 37 kişinin oy kullanacağını açıkladı. Parlamento seçimlerinin yanı sıra, Nikşiç, Budva ve Kotor kentlerinde ise aynı zamanda seçmenler belediye başkanlarını seçmek için de oy kullanacak.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), AGİT ve yerel kuruluşları temsil eden yaklaşık bin gözlemcinin izlediği seçimlerde oy verme işleminin YSİ 20:00 (TSİ 21:00) tamamlanacağı, seçimlerin ilk sonuçlarının gece saatlerinde açıklanacağı bildirildi.

İktidarda bulunan Sosyalistlerin Demokrat Partisi (DPS) ve Sosyal Demokrat Parti (SDP) koalisyonu, bu seçimlere ''Avrupa Karadağ'ı'' adı altında katılacak. 1998 yılından beri tüm seçimlerde birlikte yer alan DPS – SDP koalisyonuna bu seçimlerde Liberal Parti de katıldı. DPS Genel Başkanı ve Karadağ'ın eski Başbakanı Milo Cukanoviç, bu üçlü koalisyonun da başkanlığını yapıyor. ''Avrupa Karadağ'ı'' koalisyonunun seçimi kazanması halinde Milo Cukanoviç yeniden başbakanlık koltuğuna oturacak. Cukanoviç, seçim kampanyası boyunca Karadağ'ın 4 yıl içerisinde NATO üyesi olacağını ve AB üyeliği yolunda son fasılları da geçeceğini vaat ediyor.

Seçimlerde ''Avrupa Karadağ'ı'' koalisyonunun en büyük rakipleri, Sosyalist Halk Partisi (SNP) ve Demokratik Cephe (DF) olacak. Şu anda en güçlü rakip olarak göze çarpan Srcan Miliç liderliğindeki SNP de Demokratik Cephe ile koalisyon kurmadığı ve seçimlere yalnız katılmak istediğinden dolayı birçok üst düzey yetkili istifa etti. SNP'den istifa eden siyasiler, DF saflarına katılırken, DF ise SNP'den memnun olmayanların oluşturdukları Yeni Sırp Demokrasisi ve Değişim Hareketi partileriyle koalisyon kurma yolunu tercih etti.

Toplam 13 partinin katıldığı seçimlerde ülkedeki Boşnak ve Arnavutlar da kendi partileriyle seçmenden oy istemeyi tercih etti.

aa


Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,893 µs