En Sıcak Konular

Japonya ile ABD'den ortak tatbikat

13 Ekim 2012 19:03 tsi
Japonya ile ABD'den ortak tatbikat Japonya ile Çin arasında ada krizinin sürdüğü bir dönemde Tokyo ile Washington'un tatbikat yapacağı öne sürüldü.



Tatbikatın, Japonya'nın güneyinde yer alan Okinawa'nın açıklarında yapılması planlıyor. Tokyo ile Pekin'in arasında gerginliğe yol açan Senkaku adaları da bu bölgede bulunuyor. Böyle bir tatbikatın ABD ile Japonya arasında ilk kez gerçekleştirileceği belirtiliyor. Ancak bazı Japon ve Amerikalı yetkililerin, tatbikatın gerginliği büyüteceği endişesiyle ihtiyatlı hareket ettikleri ifade edildi. ABD'nin geçtiğimiz Ağustos ayında da Japon askerlerine eğitim verdiği ortaya çıkmıştı.

Öte yandan, Japonya ile Çin arasında ada gerilimini düşürmek için ziyaretlerde sürüyor. Japonya hükümet sözcüsü Osamu Fujimura bugün yaptığı açıklamada, Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Asya masası şefi Luo Zhaohui'nin perşembe günü Japonya Dışişleri Bakanlığı'ndaki mevkidaşıyla görüşme yaptığını belirtti. Japonya Dışişleri Bakanlığı da diplomatların krizle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ve üst düzey görüşmeler için hazırlık yaptıklarını kaydetti. Japonya'daki Çin Büyükelçiliği de bir açıklama yaparak görüşmeyi doğrularken Luo'nun Tokyo'dan ayrıldığını belirtti.

Japonya'nın Senkaku, Çin'in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adaların Tokyo tarafından kamulaştırılması, sorunu büyütmüştü. Pekin'in tepkisini çeken bu adım sonrası ülke genelinde yaşanan protesto gösterilerinde Japon firmaları hedef olmuştu. Çin'den Japonya'ya yapılan seyahatler iptal olurken Japon otomobillerinin satışları da düştü. Bu gerginliğe rağmen iki ülke krizi aşmak için diplomatik diyaloğu sürdürüyordu. Bu görüşme de tansiyonu daha fazla yükseltmeme adına bir adım olarak yorumlandı. Japonya hükümet sözcüsü Fujimura da üst düzey görüşmelerin tansiyonu düşürme adına bir adım olmasını umduğunu vurguladı.

Doğu Çin Denizi'nde yer alan tartışmalı adalar doğal kaynaklar ve balıkçılık açısından zengin bir bölgede bulunuyor.

Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,486 µs