En Sıcak Konular

Hava kalkanları delindi!

13 Ekim 2012 08:50 tsi
Hava kalkanları delindi! Son kale o uçakta elde edilen bilgilerle düştü...

Türkiye Rusya’dan Suriye’ye askerî mühimmat taşıyan bir sivil uçağı Ankara’ya indirip arama yaptı ve bazı kargolara el koydu.

-Uçak füze veya silah taşındığı için de indirilmedi. Hatta bu uçağın indirilmesi süreci çok ince bir hamleyle yapıldı. Hem uluslararası hukuka karşı Türkiye’nin elini zayıf düşürmeyecek hukuksal çerçeveye uygun hareket edildi hem de uçağın indirilip aranması sağlanarak Türkiye belki de Suriye krizinin başlamasından bu yana ilk defa çok doğru bir hamle yaptı.

-Uçakta ne tür mühimmat olduğunu Türk tarafı önceden biliyordu. Bu bilgiyi perşembe akşamı katıldığım Al Jazeera televizyonundaki programda anlattım. Türk medyası gelen istihbaratı sadece askerî mühimmat bilgisi olarak sunuyor ama bu doğru değil. Gelen istihbarat detaylı bir istihbarattı. Yani kolilerde ne tür askerî mühimmat olduğunu da belirten detaylı bir istihbarata sahipti Türk tarafı. Bu nedenle de uçak kalktıktan sonra adım adım akıllı bir strateji uygulayarak uçağı indirdi ve Rusya’ya büyük bir gol attı ve önümüzdeki süreçte Suriye’ye yönelik yapılacak bir uluslararası operasyonda kullanılabilecek müthiş bir askerî bilgi elde etti.

-Cihan Haber Ajansı’nın Rus kaynaklara dayandırarak verdiği bilgiye göre “uçak içinde teknik cihaz dolu 12 koli taşıyordu. Sözkonusu cihazlar ise Suriye Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçaksavar radar sistem üsleri için öngörülmüştü”.

Bilindiği gibi Suriye’nin elinde Rus yapımı hava savunma sistemleri var. Bu sistemlerin detayları hakkında Batılı kurumların çok bilgisi yok. Hatta en son uçağımızı düşürdüğü iddia edilen sistem de bu sistem. Daha da önemlisi, Suriye’nin hava savunma sistemlerinin içeriği bilinmediği için muhtemel bir NATO operasyonunda verilecek zayiat hesaplanamıyordu. Bu nedenle de NATO’nun Suriye’ye operasyonu geciktiriliyor ve Suriye’nin elindeki sistemlerin detayları anlaşılmaya çalışılıyordu.

Konuyu yakından takip etmeyen kaynaklar NATO’nun neden müdahale etmediğini bir türlü anlamıyordu. Oysa NATO’nun en büyük kaygısı Rus hava savunma sistemlerinin içeriği hakkında bilgi sahibi olmamasıydı.

İşte son uçak operasyonu Türkiye ve NATO’ya Suriye’nin hava savunma sisteminin elektronik düzeneğinin, yani beyninin, nasıl çalıştığını gösterecek bilgiler verecek kritik parçaları sağlamak için yapıldı.

Nitekim konuyla ilgili medyaya yansıyan bilgilere bakılırsa istihbaratın kaynağı NATO. İstihbarat çok detaylı. Daha da önemlisi Türkiye uçağı indirme konusunda ince bir plan yapacak kadar zamana sahip ve uçağı tereyağından kıl çeker hassasiyette indirip arama yapıyor. Böylece NATO yapacağı muhtemel bir saldırı öncesinde çok hassas bilgileri edinme imkânına kavuşuyor. Türkiye de Suriye’ye karşı büyük bir hamle üstünlüğü elde etmiş oluyor.

Dahası bu bilgiler sadece Suriye’ye yönelik yapılacak operasyonlar için önem taşımıyor. Önümüzdeki yıllarda İran’a yönelik yapılacak muhtemel operasyonlar için de Batı ittifakının eline çok değerli bilgiler geçiyor. Çünkü İran hava savunma sistemleri de Rus sistemlerine dayanan sistemler.

Yani sizin anlayacağınız o Suriye uçağından Suriye ve İran’ın en önemli sırları, hava savunma sistemi ve haberleşme sisteminin beyni çıktı. Bu operasyon Suriye’ye yönelik yapılacak askerî müdahaleyi daha da hızlandıracaktır. Esad ve destekçilerinin yerinde olsam artık daha fazla direnmezdim. Zira son kale o uçakta elde edilen bilgilerle düştü…

Emre Uslu / Taraf (İlgili kısım)



Bu haber 5,322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,717 µs